Varför ska media göra listor med filmer och tv-serier?

Av | december 2, 2019

Som du säkert vet är det väldigt vanligt att media, inklusive SVT, skapar listor med de bästa tv-serierna, böckerna eller spelen. Bästa enligt en person på SVT då förstås. Saken är den att när en individ publicerar sina åsikter på svt.se så får dessa åsikter en enorm auktoritet. Folk tror att åsikterna är mer värda än vanliga människors eftersom det är ett stort mediahus som ligger bakom.

Förr i tiden fanns det speltidningar som tog betalt för att vädra sina åsikter om spel, och folk betalade just på grund av auktoriteten. Idag är det mesta gratis, men finansieras ändå av reklam så proffstyckare tjänar fortfarande pengar på att dela med sig av sina åsikter.

Jag förstår inte på vilket sätt det är public service roll att bedöma tv-serier som man gör i det här fallet. Allting baseras på subjektiva åsikter, och dessutom gör man ju reklam för serier man gillar. Hur rimmar det med den annars så strikta hållningen att hålla all form av reklam borta från public service?

Bara för att en person får betalt för att sprida sina åsikter om en tv-serie betyder det inte att hennes åsikt är värd mer än din, eller att hennes åsikt är mer användbar än din. Man kan få gratis åsikter genom att fråga vänner eller besöka relevanta sajter på internet (som inte tillhör media och som inte tar betalt).

Källa: https://www.svt.se/kultur/de-basta-nya-tv-serierna-under-2018

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.