Analysen/opinionsbildningen får mest plats hos SVT

Av | december 2, 2019

Då var SVT i farten med sina analyser igen. Den här gången handlar det om Jair Bolsonaro som idag svors in som Brasiliens president.

Till att börja med ger SVT störst utrymme åt analysen, och just denna analys är inte ensam om att göra så. Med störst utrymme menar jag att man placerar den högst upp, ovanför själva nyhetsartikeln om ämnet. Och ”analysen” är som vi vet ren opinionsbildning i syfte att påverka vad läsaren ska tycka.

Det är inte så att analyser bryter mot något i SVTs sändningstillstånd, men att det överhuvudtaget finns inkluderat i sändningstillståndet kan man ifrågasätta. Det är alltid samma sak, en person tolkar en nyhetshändelse. Att tolka nyhetshändelser är inte svårt och det kan läsaren göra. SVTs analys fyller således ingen annan funktion än att fungera som opinionsbildning.

Men vad skriver Tigran Feiler, SVTs utrikeskorrespondent i Latinamerika då? Naturligtvis inga positiva saker eftersom Bolsonaro är en högernationalist. Man gör meningslösa kopplingar mellan antalet militärer i Bolsonaros reging och militärstyret 1964. Tigran hinner också med att nämna att endast två av 22 ministrar är kvinnor. Som vi alla vet är det inte kompetensen som är viktigast enligt SVT, utan identiteten.

Sedan drar Tigran även igenom flera ministrar i Bolsonaros nya regering, och naturligtvis omnämns de flesta i negativa ordalag. Visst, allting är Tigrans egna åsikter, men vad har dem på SVT att göra? Är det inte journalisters uppgift att åtminstone försöka rapportera objektivt utan att blanda in sina egna känslor i artiklar?

Källa: https://www.svt.se/nyheter/utrikes/analys-bolsonaro-kor-gasen-i-botten-fran-borjan

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.