Varför fortsätter SR kalla korankravallerna för ”påskupploppen”?

Av | maj 9, 2024

SR meddelar att fyra av de män som låg bakom påskupploppet nu döms till fängelse, samt att en av den utvisas.

Vad är problemet?

Att kalla korankravallerna för ”påskupploppen” är ungefär som att kalla stormningen av kapitolium i USA för ”januariupploppet”. Det vill säga, man förskönar eller byter fokus på vad det egentligen handlade om. I fallet med korankravallerna har public service-bolagen konstant varit måna om att inte koppla det som hände under korankravallerna till muslimer eller islam, något jag skrev om då allting skedde.

Samma sak med att man avslöjar både kön och ålder på gärningsmännen, men inte ursprung eller etnicitet. Vad finns det för logik med det, om inte att undvika kopplingen till muslimer och islam?

Vad skulle gjorts bättre?

Kalla en spade för en spade. Korankravallerna var ett direkt resultat av att en del muslimer inte kunde tolerera den svenska yttrandefriheten (i form av koranbränningar), och därför valde att ägna sig åt skadegörelse och rena mordförsök.

Fundera på följande

Folk tenderar att glömma med tiden. Hur många om fem år tror du kommer minnas vad som egentligen föranledde korankravallerna, om medierna fortsätter kalla dem för det neutrala ”påskupploppen”?

Jag frågade Elvir Gashi Milder på SR

Hej!

Mitt namn är Kai och jag driver mediegranskaren.se.

I din artikel som publicerades 12:39 den 6 april benämner du korankravallerna som ”påskupploppen”. Varför det neutraliserande namnet? Ni på SR hade ju till exempel aldrig kallat stormningen av kapitolium för ”januariupploppen”.

Sedan undrar jag även varför du tillkännager gärningsmännens kön och ålder, men inte deras ursprung eller etnicitet?

Om du väljer att svara kommer ditt svar att publiceras i sin helhet på min sajt.

Elvir Gashi Milder svarade

Hej,

Vi har sedan upploppen skedde kallat dem så och kommer fortsätta med det.
Vad gäller gärningspersonen följer vi våra sedvanliga riktlinjer. Vi har redovisat att personen dömts till utvisning men i övrigt gjort bedömningen att ytterligare information förutom kön och ålder ej var nödvändig för vår rapportering.

Jag ställde följdfrågor

Hej och tack för svar!

Men jag frågade VARFÖR ni kallar det för påskupploppen (ett neutraliserande namn) istället för korankravallerna? Både koranen och muslimer var direkta orsaker till att upploppen skedde.

På vilket eller vilka sätt anser du/ni att kön och ålder är nödvändig eller relevant information, men inte ursprung och etnicitet?

Jag är ute efter era resonemang och argument, ditt senaste svar gav inget svar alls på de frågor jag först ställde.

Om du väljer att svara kommer ditt svar att publiceras i sin helhet på min sajt.

Elvir Gashi Milder valde att inte svara på följdfrågan.

Källa: https://sverigesradio.se/artikel/nya-domar-efter-valdsamma-paskupploppen-en-utvisas

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.