Varför använder inte public service samma måttstockar i hela organisationen?

Av | januari 4, 2021

Den åtalade rapartisten Yasin Mahamoud är för närvarande häktad misstänkt för kidnappning av en annan artist. Sveriges Radio P3, som nominerat honom till P3 Guld-galan, säger att man vill skilja på personen och det verk han skapat. Man har ännu inte bestämt sig om nomineringen ska ligga kvar, eller, om han vinner, om han ska få priset.

Vad är problemet?

Man kan absolut diskutera huruvida det är rätt att diska någon eller plocka bort en artist från en nominering, på grund av hur artisten beter sig i det privata. Men problemet här är att public service inte är konsekventa. Ni minns kanske Torsten Flinck som diskades från Melodifestivalen 2020 på grund av att han då stod åtalad för brott. Då hette det att de ansvariga för Melodifestivalen inte visste om att Flinck var åtalad (och så fort de visste så rök han). Det hette också att man funderade på att införa bakgrundskontroller av artisterna för att undvika liknande situationer i framtiden.

I fallet med Mahamoud och P3 Guld används inte samma måttstock. Alla vet att Mahamoud har ett kriminellt förflutet, och alla vet att han är häktad. Trots detta är det inget självklart beslut för Sveriges Radio huruvida han ska få vara kvar som nominerad eller inte. SR behandlar alltså inte Mahamoud på samma sätt som SVT behandlade Flinck.

Vad skulle gjorts bättre?

Använd samma regler och samma måttstockar inom hela public service. Ska varje redaktion tillämpa sina egna regler är hyckleriet snart ett faktum.

Fundera på följande

Är det rätt att skilja på personen och verket? Hade P3 Guld tagit beslut direkt om diskvalificering om artisten skrivit något rasistiskt på nätet? Går det att jämföra Melodifestivalen, där artister uppträder fysiskt, med P3 Guld där artister prisas för sina verk?

Källa: https://sverigesradio.se/avsnitt/1647946
Källa: https://www.svt.se/kultur/artisten-p3-guld
Källa: https://www.aftonbladet.se/nojesbladet/melodifestivalen/a/BRBP1e/thorsten-flinck-diskas-fran-melodifestivalen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.