SVT utelämnar information kring ”Årets stockholmare 2020”

Av | januari 6, 2021

Årets stockholmare är något så ovanligt som ett evenemang där folket röstar fram sina favoriter (och inte en jury). Det är SVT och SR som håller låda.

Vad är problemet?

SVT presenterar resultatet, men utelämnar två viktiga faktorer. Dels varför den nominerade Aysha Jones (grundare av Black Lives Matter Sverige) valde att lämna tävlingen, och dels att frilansjournalisten Joakim Lamotte uppmanade sina drygt 260 000 följare på Facebook att rösta på nominerade Jeanette Höglund.

Om Aysha Jones skriver SVT endast ”… avstod nomineringen och drog sig ur tävlingen innan den var avgjord.” Men man skriver inte varför hon drog sig ur, vilket går att läsa på Lamottes Facebook-sida samt hos Nyhetsbyrån Järva. Det SVT inte nämner är att Jones försökte få Höglund diskad ur tävlingen eftersom Höglund enligt Jones haft samröre med högerextremister (Sverigedemokrater). Detta då Höglunds pappa har en ordförandepost inom Sverigedemokraterna, plus att partiets ledare Jimmie Åkesson talat under en Vid din sida-demonstration. Vid din sida är organisationen som Höglund representerar. Jones skriver själv:

Jag är enormt ärad av att ha blivit nominerad till årets stockholmare, det är ett otroligt fint hedersomnämnande. Men som svart i Sverige mår jag illa av att public service som ska vara för alla återigen visar sig inte vara för min svarta, svenska kropp.

Inte ett ord om något av detta hos SVT. Varför?

När det gäller Höglund skriver inte SVT någonting om att hon fick draghjälp av Lamotte. Totalt vann Höglund med 55 468 röster, och Lamottes Facebook-sida har alltså fler än 260 000 följare. Hur många av dem som brydde sig om uppmaningen kan man bara spekulera om, men att det hade betydelse bör man kunna fastslå.

Vad skulle gjorts bättre?

Sluta undanhåll information. Folk vill ha sanningen, och att ge en så komplett helhetsbild som möjligt är att komma sanningen så nära det går.

Fundera på följande

Varför ville SVT inte publicera det som Jones sade? Varför ville man inte nämna att Höglund fått draghjälp av en mycket populär Facebook-sida? Finns det nackdelar med att delge för mycket information?

Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/publiken-har-rostat-har-ar-arets-stockholmare-2020
Källa: https://www.facebook.com/joakim.lamotte/
Källa: https://www.nyhetsbyranjarva.se/aysha-jones-vill-inte-bli-arets-stockholmare/

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.