Vänstermedia tenderar att stötta Palestina, högermedia tenderar att stötta Israel

Av | maj 16, 2021

Konflikten mellan Israel och Palestina rasar som värst just nu, men är inte direkt ny. Och det är heller ingen nyhet att vänstermedia tenderar att stötta Palestina, medan högermedia tenderar att stötta Israel. Under demonstrationerna i Stockholm kunde man se kommunistsymbolen hammaren och skäran bland demonstranterna (tur för dem att den symbolen orättvist nog inte har samma laddning som hakkorset).

Men varför är det så här? Jag har en teori.

Vänstern fokuserar ofta på att antalet döda palestinier är mycket högre än antalet döda israeler, och därmed tycker man synd om palestinierna (vänstern ställer sig ofta på samma sida som de svaga). Högern fokuserar ofta på Israels rätt att försvara sig mot terrororganisationen Hamas, samt att Hamas blandar sig bland civila och på så sätt får media att skriva att Israel dödar palestinska barn, fast det indirekt är Hamas som gör det. Högern tenderar ofta att vara cyniskare och mindre känslosamma än vänstern.

Det här var alltså inget försök att ta ställning för ena eller andra sidan. Jag vill bara att du funderar på det här, hur det går att urskilja vilken media som står var på vilken sida av den politiska skalan. Vad är det man väljer att fokusera på i konflikten mellan Israel och Palestina? Jämför till exempel Aftonbladet med Expressen.

Källa: https://www.youtube.com/watch?v=gdOWUGyomwg (6:20 syns hammaren och skäran tydligt)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.