Vad är egentligen ”extremism”?

Av | maj 17, 2021

Ordet extremism går förstås att tolka på en mängd olika vis beroende på vem som tillfrågas. Idag har vi två olika medier som gör förutsägbara tolkningar med tanke på deras ideologiska hemvist.

Vad är problemet?

Är den danske politikern Rasmus Paludan och hans parti Stram Kurs högerextremt? Eller bara islamkritiskt? SVT ger honom stämpeln högerextrem, Nyheter Idag kallar honom islamkritisk. Så vad har Paludan och hans parti gjort? Paludan själv har dömts till fängelse på rasistiska grunder, men har inte använt våld för att nå sina politiska ambitioner. Partiet tar avstånd från kommunism, nazism och islamism, samtidigt som man vill utvisa utomeuropeiska invandrare.

I min värld bör stämpeln ”extrem” endast användas på personer och organisationer som vill förändra samhället med våld (till exempel AFA och NMR). Samtidigt är det förstås så att begreppet har många olika definitioner.

Det är dock ingen slump att ”alternativ” media sällan använder begreppet ”högerextrem”. Man vet att folk på den sidan läser det man skriver, även om man som journalist inte håller med om allt de står för. Och man biter ogärna den hand som föder en.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/paludan-vill-demonstrera-pa-nytt-i-malmo
Källa: https://nyheteridag.se/paludan-vill-rita-muhammed-i-rosengard/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.