Vad gör media för skillnad mellan hat och kritik?

Av | juli 19, 2020

Skillnaden mellan kritik och hat kan vara hårfin. Ofta handlar det om en definitionsfråga där hat för en person är kritik för en annan och tvärtom. I dagens Aftonbladet-artikel blir man inte mycket klokare.

Vad är problemet?

Det går inte att skilja vad som är hat och kritik när de två orden ständigt blandas samman, och man som läsare dessutom inte får någon förklaring till vad hat egentligen betyder. I artikeln säger Bianca Ingrosso att hon funderar på att ta en paus från sociala medier på grund av allt hat hon fått, men inte någonstans i artikeln finns ett exempel på detta hat (i form av en kommentar eller liknande). Däremot får vi flera exempel på den kritik hon fått, till exempel från migrationsminister Morgan Johansson.

Vad skulle gjorts bättre?

Aftonbladet borde ha lyft fram åtminstone ett exempel på hat, så att vi läsare kunnat jämföra det med kritiken, och därmed förstått skillnaden mellan de båda.

Vad kan du som medborgare göra?

Var alltid misstänksam när det står att någon person råkat ut för näthat eller liknande, för inte sällan handlar det bara om kritik. Naturligtvis finns det hat och förföljelse också, men det är populärt att göra om kritik till hat, för att på så sätt undvika kritik helt och hållet.

Källa: https://www.aftonbladet.se/nojesbladet/a/jd6aQL/bianca-ingrosso-om-hatet-funderat-pa-om-jag-ska-ta-en-paus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.