SVT rapporterar ensidigt om dödsstraffet igen

Av | juli 20, 2020

Enligt vänsterorganisationen Amnesty International avrättades 657 människor förra året. SVT skriver en artikel om detta.

Vad är problemet?

Allting som SVT väljer att lyfta fram handlar uteslutande om negativa aspekter kring dödsstraffet. Man lyfter fram den första personen som dömdes till döden i USA, men som sedan friades efter DNA-bevisning. Man skriver även att människorättsorganisationer kritiserat dödsstraffet som inhumant, eller att folk dömts till döden utan ordentliga rättegångar. Det senare är ju dock ingenting som är specifikt för dödsstraffet, utan visar snarare på brister i rättssystemet.

Man nämner ingenting positivt om dödsstraffet alls. Hela artikeln är därmed väldigt vinklad. Det finns ingenting odemokratiskt med dödsstraff, men SVT verkar ta tydlig ställning emot det (och det här är inte första gången).

Vad skulle gjorts bättre?

Man skulle till exempel kunnat nämna att de allra flesta som avrättas var skyldiga. Man skulle också kunnat lyfta fram röster eller åsikter som var positivt inställda till dödsstraffet.

Vad kan du som medborgare göra?

Verkligheten är aldrig ensidig, så när SVT presenterar någonting på ett ensidigt sätt är det dags att bli misstänksam. Ensidigt innebär alltså att man bara låter en sida komma till tals, att man utmålar någon eller någonting som bara bra eller bara dåligt, eller att man körsbärsplockar fakta för att påverka läsaren dit man vill ha honom.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/utrikes/dodsstraff-i-varlden-en-sammanfattning

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.