Vad behöver vi en kulturkritiker till?

Av | februari 10, 2021

Stockholms modevecka är i farten, men inte utan att Kulturnyheternas modekritiker Dennis Dahlqvist ska kritisera den för att inte vara miljövänlig.

Vad är problemet?

SVT har idag publicerat en artikel där man angriper modebranschen som vill sälja fler kläder. Dahlqvist säger:

När de pratar om hållbarhet de menar att de använder material man kan återvinna och då tror de att de har räddat världen. Fel säger jag! Det bästa sättet att rädda världen är att använda plagg du redan har. Så vi behöver ingen modevecka längre!

Här har vi alltså en skattefinansierad public service-journalist som ska vara opartisk, men som tydligt tar ställning och uppmanar folk till ett visst konsumtionsbeteende. Dessutom kan ingen svensk rädda världen, eftersom det Sverige påverkar i utsläppsväg i praktiken saknar betydelse för det globala klimatet. Vill Dahlqvist vara en klimathjälte bör han åka till Kina och uträtta storverk där, eftersom Kina står för ungefär en tredjedel av alla utsläpp i världen.

Vad skulle gjorts bättre?

Public service-journalister ska inte uppmana folk till olika livsstilar eller konsumtionsval, det ska folk själva avgöra/välja. Sedan skulle det inte heller skada om de gjorde sig av med alla skattefinansierade proffstyckare som inte bidrar med mer än sina egna, subjektiva åsikter.

Fundera på följande

Har vi nytta av kulturkritiker, filmkritiker, musikkritiker och så vidare? Om ja, på vilka sätt? Om nej, varför inte? Vad kan det få för effekt när skattepengar används till att avlöna journalister som har till uppgift att berätta vad som är rätt och fel?

Källa: https://www.svt.se/kultur/stockholm-fashion-week-far-kritik

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.