Publicera ALLT som skickas in till chatten, SVT!

Av | februari 10, 2021

Idag fick vi alla chansen att ställa frågor till utbildningsminister Anna Ekström i SVTs chatt.

Vad är problemet?

Till att börja med är det jättebra att SVT ger sina läsare den här chansen, det är inte varje dag vanliga medborgare har chansen att direkt ställa frågor till en minister. Oftast är det ju så att frågorna ställs av journalister, och så får vi medborgare snällt sitta och titta på.

Men det finns fortfarande problem. Det är fortfarande så att någon eller några på SVT sitter och väljer ut vilka frågor som Ekström ska få. Och det är svårt med följdfrågor för de som inte är nöjda med Ekströms svar.

Vad skulle gjorts bättre?

SVT borde vara transparenta och publicera ALLT som de får. Det innebär inte att Ekström behöver svara på allting, men då kan alla se vilka frågor det är som SVT väljer ut. Sedan borde även frågorna och svaren vara trådade, så att det finns chans till följdfrågor. Politiker är som bekant duktiga på att ge undvikande svar, men skulle direkta följdfrågor introduceras skulle det bli svårare att komma undan med sådant.

Fundera på följande

Vad finns det för för- och nackdelar för SVT med att publicera allting de får in för allmän beskådning?

Källa: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/distansundervisning-i-gymnasiet-hur-har-du-paverkats

Kategori: SVT

En reaktion på “Publicera ALLT som skickas in till chatten, SVT!

 1. NN

  Ditt förslag att publicera alla frågor är mycket bra! Det skulle göra SVTs urval transparent och det skulle framgå tydligt för alla vilka frågor som har lyfts fram och vilka som har valts bort.

  Även ditt förslag om trådade frågor och svar är mycket bra, just av den anledningen du skriver: Ordning och reda. Möjlighet till följdfrågor.

  En annan funktion som jag saknar är möjligheten att ”rösta upp” andra deltagares frågor som man själv också vill ska ställas. Alla sakliga frågor ska godkännas och köas upp synligt i chatten så att deltagarna kan rösta upp dem. Då behöver inte samma fråga ställas flera gånger och den fråga som flest deltagare vill ha svar på kommer att få en framskjuten position. (Någon form av CAPTCHA får implementeras så att inte botar tar över.)

  Det här är verkligen inga konstigheter och varje forum/chatfunktion med självrespekt har år 2021 (och hade faktiskt redan för över 10 år sedan) en sådan rösta-funktion. SVT har en hel avdelning (SVT Interaktiv) med omkring 200 anställda som jobbar med teknikfrågor som dessa. Det är mycket märkligt att detta inte redan finns, och att chattfunktionen (senast jag såg den) fortfarande var så primitiv. Varför tar man inte demokrati och kommunikation på större allvar? Prioritera detta, SVTi!
  (https://svti.svt.se/)

  Visst är det bra att möjligheten att ställa frågor till makthavare ges, men det måste bli mycket mer av den här varan. SVT borde anordna townhalls som andra länder gör, där väljare i publiken kan ställa ofiltrerade frågor till politiker. Det vore uppfriskande och betydligt mer relevant än det uttjatade tugget och samma frågor som återkommer varje halvår i de trötta formatet ”Partiledardebatten” i Agenda.

  Sveriges radio borde veckovis ha ring-in-program där en minister svarar på frågor från lyssnarna. Om man nu är så rädd för att folk inte kan bete sig, låt då inringarna spela in sina frågor i förväg. Men alla frågor som är sakliga ska ha en möjlighet att framföras. Redaktionen kan tillåta sig att göra ett visst urval (till exempel välja den bäst välformulerade frågan som flera lyssnare har ställt), men i övrigt ska man akta sig för att filtrera bort frågor. Ministrarna ska uppmanas att svara kort och sakligt så att så många frågor som möjligt kan avhandlas. Programledaren ska påtala när en fråga inte besvaras, och utkräva svar.

  Avståndet mellan folkvalda och folket är stort. Det pratas fint om ”demokratiparagrafer” och ”demokratiskt uppdrag”, men på den här punkten har de statliga mediebolagen verkligen inte skött sitt updrag gentemot väljarna. Skärpning!

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.