Uppdrag granskning (eller SVT Nyheter) tappar tappar trovärdigheten för ett ögonblick

Av | mars 13, 2019

Uppdrag granskning tillhör SVTs bättre produktioner. De brukar hålla sig till fakta, vara opartiska och göra intressanta och grävande reportage mot korruption och maktmissbruk. Just denna gång har de inte fallerat, men slirat lite. Eller så är det bara SVTs nyhetsredaktion som själva valt att lyfta ut ett segment de särskilt vill föra fram, men som baseras på gissningar.

Ämnet är våldtäkter och hur utredningar kring dessa blir liggande hos polisen eftersom de prioriterar resurser till mord. Och tydligen är det så att det är samma personal inom polisen som utreder både våldtäkter och mord.

Artikelns rubrik är ”Därför läggs utredningar av våldtäkter fortfarande på hög: ’Inte särskilt coola att utreda'”

Det stora misstaget antingen SVT Nyheter eller Uppdrag granskning gör här är att de låter en polis egna gissningar förvandlas till fakta. Att våldtäkter skulle prioriteras ned för att de inte är coola att utreda har inga faktabelägg alls. Ändå väljer SVT att fokusera just på detta uttalande och skriva att det just är därför som utredningarna läggs ned.

SVT har lätt kunnat skriva att en polisanställd TROR att det kan vara en anledning till att våldtäktsutredningarna läggs ned. Nu framstår alltså hennes åsikt istället som fakta.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/granskning/ug/darfor-laggs-valdtaktsutredningar-fortfarande-pa-hog-de-ar-inte-sarskilt-coola-att-utreda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.