Trollkonton i sociala medier gentemot media själva

Av | september 1, 2019

Vad är egentligen ”påverkan”? Enligt media handlar det oftast om fejkade trollkonton som stöttar högerpartier. Men om man tänker efter på vad ”påverkan” faktiskt är så är media själva de som påverkar demokratin (hur folk röstar) överlägset mest.

Visserligen skapar inte media fejkade trollkonton och de ljuger inte (inte särskilt ofta i alla fall). Men de försöker väldigt ofta påverka hur folk ska rösta med opinionsbildning. Det vill säga att man skriver krönikor och analyser vars innehåll består av journalistens egna åsikter. Det är naturligtvis inte intressant för folk, utan texterna är skapade för att påverka människor i en viss riktning.

Jag kan tycka det är rätt ironiskt att media ofta drar upp ”påverkansoperationer” som sker i sociala medier, när de själva påverkar demokratin betydligt mer genom att inte hålla sig till fakta, utan börja sprida sina egna åsikter på plattformar vars innehåll läses av miljoner människor. Media är de som påverkar människors åsikter, och därmed demokratin, allra mest. Kolla bara på SVTs klimatpropaganda eller ”alternativ” medias antiinvandringspropaganda. Sådant påverkar betydligt mer än fejkade trollkonton och bisarra lögner.

Nedan kan du se hur Anna Dahlberg på Expressen försöker påverka politiken, samt hur SVT skriver att Facebook manipulerades av trollkonton inför EU-valet.

Källa: https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/10-forslag-sa-bor-gangvaldet-bekampas/
Källa: https://www.svt.se/nyheter/utrikes/forskare-facebook-manipulerades-i-eu-valet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.