SVT håller sig lika neutrala som vanligt inför Straight Pride

Av | september 1, 2019

När deltagare i årets Pride i Sverige kunde ses bära kommunistiska flaggor sade inte SVT ett ord om det, trots att händelsen dök upp hos Nyheter Idag (och därmed borde ha setts av någon på public service). Istället rapporterar de uteslutande positivt om Pride som en folkfest. När det finns motdemonstranter kallas dessa för högerextrema.

Idag skrev man en artikel om Straight Pride, som är en liknande parad fast för heterosexuella. Men här var det inte tar om att kalla motdemonstranterna för vänsterextrema. Nej, nu benämndes de kort och gott som ”motdemonstranter” (trots att polis grep flera av dem och använde pepparspray, något som tyder på att demonstrationerna mot Straight Pride inte gick helt fredligt till).

SVT nämner vidare att kritiker säger att Straight Pride anordnas av vit makt-föreningar. Vi får inte reda på vilka dessa kritiker är. Man tar upp kritik mot paraden direkt istället för att bara skriva positivt om den som man gör om Pride (detta trots att folk i Pride alltså bär på kommunistiska symboler och därmed borde vara föremål för kritik). På detta sätt får SVT Straight Pride att framstå som kontroversiellt och negativt.

Resten av videon är däremot bra. Man intervjuar en företrädare för Straight Pride och en företrädare från motdemonstranterna. Hade man bara inkluderat dessa intervjuar hade artikeln varit objektiv och neutral.

Källa: https://nyheteridag.se/hammaren-och-skaran-i-pridetaget/ (kommunistsymboler används bland Pride-deltagare helt öppet)
Källa: https://www.svt.se/nyheter/utrikes/kraftfulla-polisinsatser-under-straight-pride-parad-i-boston (den vinklade artikeln)
Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/okad-polisnarvaro-pa-pride-boras (motdemonstranter i Pride benämns högerextrema av SVT)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.