Transorna polariserar media

Av | maj 16, 2023

SVT och Samnytt skriver varsin artikel om händelsen då Exakt24s journalist Christian Peterson försökte ställa kritiska frågor till två transor som precis avslutat en guidad tur med barn på Dramaten i Stockholm.

Vad är problemet?

Både SVT och Samnytt hade kunnat skriva sanningsenligare artiklar om den här händelsen.

Om vi börjar med SVT så säger man att journalisten från Exakt24  (som man kallar för ”man med kamera” då han inte tillhör etablissemanget på Södermalm) har band till den högerextrema miljön, men som vanligt argumenterar man inte för det man påstått. Sedan skriver man även följande:

När Dramaten gick ut med att drag queens skulle hålla i guidade turer fick nationalscenen kritik från Sverigedemokraterna, vilket återigen aktualiserade skrivningen om ’armlängds avstånd’, från kulturen, som står inskrivet i Tidöavtalet.

SVT ifrågasätter aldrig hur skattefinansierad kultur kan ha armlängds avstånd till politiken som ger den pengar. Istället för att ifrågasätta det faktum att skattepengar ges till ideologiskt vinklade projekt (beroende på vem som sitter vid makten för tillfället) så vill man bara fokusera på tillfällen då politiker kritiserar olika kulturella uttryck som inte ligger dem i smaken.

Samnytt å sin sida undviker att skriver att man inte får filma:

Mot slutet satte han upp sin kamera och ville filma och ställa frågor, då hejdade vi honom, det var barn där. Man får inte filma barn och man får inte filma när vi gör uppträdanden eller visningar, säger Dramatens pressansvariga Lena Törner.

Citatet är från SVT, men informationen saknas helt i Samnytts artikel. Lite fånigt kan tyckas eftersom man länkar till SVTs artikel där citatet finns att läsa.

Vad skulle gjorts bättre?

SVT gillar minst sagt att använda begreppet ”högerextrem”, men ingen verkar egentligen veta hur det definieras. Vad krävs för att någon eller något ska vara högerextrem(t)? Det borde SVT berätta. Samnytt å sin sida borde bli ärligare och inte blint försvara ideologiska vänner som Peterson.

Fundera på följande

Som du märker är det viktigt att läsa nyheter hos olika medier, även om det rör sig om samma nyhet. Särskilt kultur tenderar att vara väldigt ideologiskt polariserad, där SVT står för feminism och vänsterliberalism, medan Samnytt står för nationalism och högerkonservatism.

Källa: https://www.svt.se/kultur/dramaten-ser-over-sakerheten-man-med-kamera-ville-fraga-ut-drag-queens
Källa: https://samnytt.se/journalist-stallde-fragor-till-dragqueens-regeringen-rasar-far-inte-handa/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.