SVT kallar gammal metod för att stoppa gängkriminalitet för ny

Av | maj 17, 2023

I Göteborg bjuds kriminella in till möte för att lyssna på människor som förlorat anhöriga i gängvåldet.

Vad är problemet?

SVT skriver:

På tisdagskvällen testades en ny metod i Göteborg för att nå fram till personer inom den organiserade brottsligheten. Den går ut på att medlemmar i våldsdrivande grupperingar bjuds in till ett stormöte där sorgens, ångerns och hoppets röster hörs.

Men det är ingen ny metod, för samhället har tidigare bjudit gängkriminella på pizza och försökt förklara för dem hur farligt gänglivet är, och att det finns alternativ.

Man kan också notera hur SVT aldrig ifrågasätter effektiviteten av olika metoder som bygger på förebyggande arbete, medan man då och då, när det gäller hårda metoder, hänvisar till forskning som visar att det inte hjälper. Det är ingen hemlighet vilka metoder SVT själva gillar och vill föra fram.

Vad skulle gjorts bättre?

Sluta kalla gammal skåpmat för ny, och börja granska effektiviteten av förebyggande och relationsskapande metoder.

Fundera på följande

Lägg märke till hur olika SVT bemöter och rapporterar om förebyggande kontra hårda metoder när det gäller gängkriminaliteten. Människor som presenterar förebyggande metoder får sällan kritiska frågor och blir sällan granskade, medan människor som presenterar förslag på hårdare straff och strängare kontroller vanligtvis ifrågasätts.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/kriminella-bjods-in-till-mote-i-goteborg-for-att-fa-stopp-pa-valdet

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.