Tolkar du fakta ”fel”? Då sprider du desinformation!

Av | juni 17, 2022

SVT rapporterar att australiensiska Sky News sprider ”klimatdesinformation” enligt den brittiska tankesmedjan Institute for Strategic Dialogue.

Vad är problemet?

Informationskriget är i full gång, och alla vill se sig själva som auktoriteter. Ett led i detta är att anklaga andra för desinformation. Men begreppet desinformation idag kan både betyda att man sprider rena lögner, som att jorden är platt, och att man tolkar IPCCs fakta om klimatet på ett annat sätt än vad FN gör. Det börjar lite påminna om begreppet rasism som helt plötsligt inte bara betydde att vita var mer värda än svarta, utan också folk som var emot massinvandring.

Ett redan klassiskt exempel på hur opinionsbildare med respektingivande titlar försöker utvidga definitionen av ”desinformation” för att trycka till meningsmotståndare, är journalistprofessorn Jesper Strömbäck som i GP kallade vinkeln att Sverige är förstört för desinformation. Detta gjorde han genom att körsbärsplocka fakta som visade hur bra det går för Sverige. Kriminaliteten nämndes inte alls i debattartikeln. Debattartikeln handlade alltså mer om Strömbäcks egna åsikter och faktatolkningar, än om ren fakta.

Desinformation börjar alltså mer och mer handla om tolkningar och åsikter, snarare än om enbart fakta. Många opinionsbildare ser gärna sina egna åsikter som odiskutabel fakta, och det är värt att lägga på minnet då begreppet desinformation förmodligen kommer användas mer och mer i syfte att smutskasta oliktänkande. Och det gäller alla sidor, både klimatvänstern som blir alltmer desperat då folk inte lyssnar på dem, och den konservativa högern och deras propaganda för hur dålig vindkraften är för Sverige.

Vad skulle gjorts bättre?

SVT lyfter visserligen fram att Sky News Australia inte håller med om rapporten, men samtidigt är det uppenbart att artikeln bara är en i ledet i SVTs klimataktivism. De väljer hela tiden artiklar som lyfter fram det budskap de själva vill lyfta fram. Till exempel om Sverige som nu har en normal sommar med sol och regn om vartannat, börjar SVT istället leta efter platser på jorden där det är ovanligt varmt och rapportera om det.

Alla medier håller på så här med olika ämnen för att folk inte ska glömma. Folk ska hela tiden bli matade med klimatkrisen, hur farlig massinvandringen är och mäns våld mot kvinnor. I en bättre värld hade diskussionen och rapporteringen varit betydligt mer balanserad, istället för medier som i princip inte ens försöker vara objektiva och lämna tyckandet åt läsaren.

Fundera på följande

Ingen media är din vän i informationsdjungeln (nej, inte ”alternativ” media heller). De är alla propagandamakare (SVT har minst propaganda, men det kan fortfarande inte hålla sig opartiska inom exempelvis klimat och miljö eller feminism) som så gärna vill att du uppfattar samhällshändelser precis som journalisterna vill att du ska uppfatta dem.

Tro inte fullt ut på någon enskild media, utan samla information från olika källor istället.

Källa: https://www.svt.se/kultur/sky-news-rupert-murdoch-medier-klimat-klimatkrisen-news-corp-klimatfornekare
Källa: https://www.gp.se/debatt/de-som-m%C3%A5lar-upp-sverige-som-f%C3%B6rst%C3%B6rt-sprider-desinformation-1.71359963

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.