Tänk om SVT var så här kritiska mot alla studier och rapporter

Av | maj 1, 2019

Först kallade SVT det här för en ”tysk studie” (och den benämningen syns fortfarande i bildtexten). Sedan dök det upp en hel del kritik mot studien, och då ändrade SVT benämning till ”tysk rapport” istället. Rapporten handlar om att elbilar skulle kunna vara mer miljöovänliga än dieselbilar.

Att dieselbilar skulle vara mer miljövänliga än elbilar är inte ett budskap som SVT vill fram, detta baserar jag på hur de ständigt publicerar positiva artiklar om elbilar, tåg och annan fordonstrafik som drivs av el istället för fossila bränslen.

Argumentet är att elen som elbilar laddas med kommer från fossila källor i Tyskland. I den första versionen av artikeln låter SVT Anders Nordelöf från Chalmers komma tills tals, som säger att resultaten inte är överraskande. Men han lägger till att det ändå är viktigt att fasa ut fossila drivmedel på sikt, och budskapet hamnar därmed i linje med SVTs.

Men sedan uppdaterar de alltså artikeln och lägger till att åtminstone två forskare ställer sig kritiska till rapporten. En av dem säger att rapporten är grovt vilseledande på grund av tyskarna har velat komma fram till en viss slutsats. En annan säger att tyskarna som skapat rapporten inte är experter på elbilar.

Det som är intressant här är SVT aldrig brukar vara så här kritiska mot forskning annars. Ta till exempel miljöfrågan där det finns flera framstående forskare som starkt ifrågasätter klimatmodellen som FN-organet IPCC bygger sina larmrapporter på. Jag har sett en artikel om detta på Expressen (låst bakom betalvägg) och en opinionsartikel på svt.se. Annars låtsas public service om som att kritiska röster mot klimathysterin inte existerar.

Jämför man deras inställning på det området med detta ser man tydliga skillnader. De behandlar alltså inte alla studier och rapporter lika.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/tysk-studie-elbilar-kan-vara-samre-for-miljon-an-diesel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.