Tänk om SVT alltid kunde göra ett så här bra jobb

Av | september 17, 2019

SVT kan ju om de vill, och det visar de idag! I samband med lanseringen av den nya idén om ”Sverige möts”, ett projekt där folk ska möta andra som inte har samma åsikter, har man med Novus hjälp gjort en undersökning om polariseringen i Sverige. Jag gillar verkligen idén med detta projekt, men det återstår att se hur det praktiskt kommer gå till, hur SVT kommer moderera och så vidare.

Idag har man presenterat riktigt välgjord datajournalistik där läsaren själv kan välja fråga och grupp. Till exempel kan man se skillnader mellan män och kvinnor i vargfrågan, eller skillnader mellan stad och landsbygd i samma fråga. Allting är presenterat objektivt, ingen journalist har gått in och ”analyserat” (i alla fall inte i själva artikeln) och vi läsare tillåts bilda oss vår egen uppfattning baserat på fakta.

Då ställer jag mig frågan: varför gör inte SVT alltid så här? Varför måste de ständigt tycka till själva? Som Mats Knutson till exempel, han har redan publicerat sin ”analys” (opinionsbildning) av polariseringen. Om folk tänkte själva hade den ”analysen” inte behövts.

Men jämför du denna datajournalistik med SVTs vanliga proffstyckande är det stor skillnad. Jag tror många till och med har glömt bort hur riktig, objektiv journalistik kan kännas eftersom vi drunknar i en massa tyckande från journalister som bara vill sprida sina åsikter på en välbesökt plattform.

Källa: https://www.svt.se/datajournalistik/fragorna-som-delar-befolkningen/
Källa: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/analys-okad-polarisering-kan-underminera-tilltron-till-demokratin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.