Fria Tider kan inte låta bli att blanda in egna tolkningar

Av | september 16, 2019

Tänk efter nu, varför ska det vara så otroligt svårt för journalister att bara rapportera om samhällshändelser utan att själva lägga in små åsikter eller tolkningar för att påverka läsarens uppfattning? Fria Tider skriver om Janne Josefssons krönika i DN där han går hårt åt hur Sverige har styrts vad gäller integrationen av invandrare. Fria Tider skriver:

Det var i somras som Dagens Nyheter meddelade att man värvat den folkkäre journalisten Janne Josefsson som ny krönikör i tidningen, rimligtvis som ett försök från DN:s sida att återupprätta sin journalistiska trovärdighet.

Texten efter kommatecknet där är helt onödig. Bara en gissning från Fria Tider som dessutom baseras på deras egna, subjektiva åsikter. Om journalister inte kan rapportera sakligt, utan bara ska agera opinionsbildare, ja då kan ju lika gärna vanligt folk agera journalister också (vilket till viss utsträckning redan sker idag).

Det är ju inte så att det är omöjligt att vara objektiv och rapportera sakligt. Visserligen kommer subjektiviteten alltid att färga av sig på det selektiva urvalet (är journalisten intresserad av miljöfrågor skriver hon mer om miljöfrågor), men själva artikeln i sig ska kunna presenteras sakligt. Det enda som hindrar det är ren ovilja från journalisterna.

Källa: https://www.friatider.se/josefsson-sverige-har-blivit-en-apartheidstat

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.