SVTs rubriker och underrubriker avslöjar deras vinklade fokus

Av | november 9, 2019

Nyligen släpptes en omfattande rapport angående kriminalitet i Sverige. Istället för att återge forskningen på ett rättvist sätt så har SVT valt sina rubriker med omsorg. Vi har två artikelexempel:

Dubbelt så många högerextremister som vänsterextremister

Det man gör i den här artikeln är att man utelämnar den största gruppen extremister, nämligen de islamistiska, och istället fokuserar på höger- och vänsterextremism. När man gör det får man det att framstå som att de högerextrema är den största och farligaste gruppen.

Enligt rapporten finns det 382 personer i vit makt-rörelsen, jämfört med 193 personer bland de vänsterextrema. De islamistiska extremisterna uppgår till 785 personer. Dessa nämner man (dock inte till antal) väldigt kort i artikeln utan fokus. Vidare väljer man en underrubrik som lyder ”Fler högutbildade inom den autonoma vänstern”. Vi undrar på vilket sätt utbildning är relevant i det här sammanhanget? Är det för att lyfta fram dem som bättre människor?

Det andra exemplet har huvudrubriken ”Ny rapport om extremism och kriminella nätverk: Två tredjedelar födda i Sverige”. När man läser artikeln framgår det dock, mer sakligt, att en majoritet av dem som är födda i Sverige har utländska rötter, det vill säga föräldrar födda utomlands. Själva artikeln i sig är betydligt sakligare än huvudrubriken.

Det är inte alltid folk klickar på rubriker, de flesta läser inte hela artiklarna utan endast huvudrubriken. Av den anledningen är det väldigt viktigt att rubriken på ett sakligt och rättvist sätt reflekterar vad artikeln handlar om.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/vit-makt-rorelsen-dubbelt-sa-stor-som-den-autonoma-vanstern
Källa: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/tva-av-tre-kriminella-fodda-i-sverige

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.