SVTs rapportering kring elpriserna är under all kritik

Av | augusti 16, 2022

Elpriserna rusar igen, och det finns naturligtvis flera förklaringar. Att Ryssland stryper gasen gör att flera länder i Europa får brist på energi, vilket i sin tur leder till högre priser då Sverige måste importera. Men i Norrland är elen billig, och det finns en anledning till att oljekraftverket i Karlshamn kör för fulla muggar.

Vad är problemet?

SVT vägra göra två saker när det gäller rapporteringen kring elpriserna:

  • De vägrar att ställa ansvariga politiker till svars.
  • De vägrar prata om den nedlagda kärnkraftens roll.

Om jag kollar generellt på hur SVT rapporterar så här tätt inpå valet så är de väldigt försiktiga med att ställa någon politiker till svars för något. Så den faktorn kan vara generell och inte direkt kopplad till energifrågan.

Men att inte ens nämna kärnkraften i det här sammanhanget finns det ingen tydlig förklaring för. Oljekraftverket i Karlshamn körs ju för att mildra effekten och priserna, och naturligtvis hade de sex nedstängda reaktorerna mildrat effekten ännu mer.

Vad skulle gjorts bättre?

SVT borde sluta låtsas om som att sex nedstängda kärnkraftsreaktorer inte spelar någon roll för de höga priserna. De borde också sluta låtsas som att den enda förklaringen heter Ryssland. En sådan verklighetsbild i energifrågan är misstänkt likt begreppet ”Putin-priser” som myntades av ett visst parti …

Fundera på följande

Är SVT rädda för att lägga skulden på Miljöpartiet (som var drivande i nedläggningen av kärnkraften) så här tätt inpå valet, för att man inte vill hänga ut ett parti som kan påverka valresultatet? Eller vad kan det finnas för anledningar att de hela tiden ignorerar kärnkraftens roll?

Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/blekinge/karlshamnsverket-igang-sedan-en-vecka

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.