SVTs Kristina Lagerström använder Magdalena Anderssons uttryck ”Putinpriser”

Av | april 13, 2022

SVTs ekonomikommentator Kristina Lagerström skriver en analys om världens oljeberoende, och hur tillgången till olja ser ut nu under kriget.

Vad är problemet?

Det här är problemet:

Men, det folkliga missnöjet med ’Putinpriser’ får politiker att komma till undsättning med subventioner. Den svenska regeringens tusenlapp till bilägare och sänkt bensinskatt är bara ett exempel.

Putinpriser är ett begrepp som statsminister Andersson flitigt använder för att förklara de höga bränslepriserna i Sverige. Faktum är dock att den största delen av bränslepriset är skatt och inte Putins krig. Exakt andel varierar över tid, men just idag är 52,7 procent av bensinpriset skatt, medan 39,5 procent av dieselpriset är skatt. Dessutom, framför allt när det gäller dieseln, så står biodrivmedel för en del av den höga kostnaden också. Denna kostnad är inte en skatt, men fortfarande en extra kostnad som inte finns i många andra länder.

Visserligen skriver Lagerström ”Putinpriser” inom citationstecken, för att det ska framgå att det är ett begrepp, men hon nämner ingenstans hur fel det är. Hon nämner inte heller hur höga Sveriges drivmedelspriser är i jämförelse med de flesta andra EU-länder, men det kan du själv se med hjälp av länken här nedanför.

  • Sverige hamnar på plats 6 av 27 när det gäller dyrast bensin i EU.
  • Sverige hamnar på plats 1 av 27 när det gäller dyrast diesel i EU.

Ovanstående data gäller för idag, och kan ändras lite över tid. Men oavsett så kan man konstatera att om det var Putin som var den största faktorn när det gäller de svenska drivmedelspriserna, hur kan det då komma sig att så många andra EU-länder har lägre priser än Sverige?

Det beror helt enkelt på att det inte är Putin som är den största faktorn, utan svenska politiska beslut. Men det låtsas inte Lagerström om. Hon nämner inte heller att den subventionerade tusenlappen bara är en del av alla extra momskronor som staten dragit in på högre drivmedelspriser. Istället skriver hon att politikerna ”kommer till undsättning”, när det i själva verket är politikerna som orsakat de höga priserna, och sedan ger tillbaka en del av alla pengar de tjänat på de höga priserna via skatten.

Ska jag vara lite nitisk kan Lagerström dessutom inte räkna. En tusenlapp i muta till folket plus sänkt bensinskatt är inte en subvention, det är två.

Vad skulle gjorts bättre?

Använd inte begrepp och termer som starkt förknippas med en viss politisk sida (”Putinpriser” och ”JÖKEN” till exempel).

Fundera på följande

Hur ofta ser du SVT använda begrepp och termer som härstammar från vänstersidan, respektive från högersidan? ”Don’t say gay” är ett färskt exempel från USA, där SVT plockade upp ett slagord från vänstern. Det kan absolut finnas begrepp man tagit från högern också, men jag kan inte komma på några just nu. Kan du?

Källa: https://www.svt.se/nyheter/utrikes/mer-olja-till-foljd-av-kriget
Källa: https://www.ekonomifakta.se/fakta/energi/styrmedel/konsumtionsskatter-pa-bensin/
Källa: https://www.ekonomifakta.se/Fakta/Energi/Styrmedel/Konsumtionsskatter-pa-diesel/
Källa: https://www.tolls.eu/fuel-prices

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.