Fokus på provokatören istället för våldsverkarna när SVT rapporterar om Skäggetorp

Av | april 14, 2022

Muslimer har orsakat upplopp i Skäggetorp efter att provokatören Rasmus Paludan försökt sig på en koranbränning.

Vad är problemet?

SVT skriver väldigt lite om den riktiga anledningen till våldet, nämligen att kränkta muslimer inte tål att någon förolämpar deras religion (trots att det är helt lagligt i Sverige att göra det). Det är också talande att politiker från vänster till höger direkt fördömer våldsverkarna, medan SVT är upptagnare med att försöka skjuta över ansvaret på provokatören. Bland annat intervjuar man en präst som ringde i klockorna för att störa Paludan (klockorna verkar dock inte ha ringt för att störa våldsverkarna). Man har även intervjuat Daniel Poohl från vänsterorganisationen Expo som inte helt oväntat också skyller allt det inträffade på Paludan (SVT verkar ha plockat bort den intervjun från sajten när jag skriver detta, men jag såg den själv tidigare). Sådana intervjuer bidrar till att förstärka bilden att det är provokatören Paludan som är boven i dramat.

I grund och botten handlar det här om den svenska yttrandefriheten gentemot islams krav att inte förolämpa deras religion eller profet. SVT pratar väldigt lite om att Paludan har full rätt att bränna koranen om han vill, och desto mer om att Stram Kurs är ett högerextremt parti som vill provocera fram våld. Man drivet narrativet att det är Paludans fel att en del muslimer tar till våld när någon kränker deras religion. Detta är helt befängt eftersom vi till skillnad från muslimska länder har yttrandefrihet i Sverige. Ansvaret ligger helt på muslimerna om de väljer att bruka våld, men det är inte budskapet från SVT.

SVTs artiklar nämner knappt muslimer överhuvudtaget, utan använder istället begreppen ”människor” och ”ungdomar”. Men det är ju inte vanliga svenska ungdomar som misshandlar poliser och bränner deras bilar, det är kränkta muslimer som vill stoppa provokatörer från att bränna deras heliga bok.

Vad skulle gjorts bättre?

Medias narrativ bör följa svensk lag, och det finns ingenting olagligt med att bränna en koran (eller en bibel för den delen). SVT borde ha pratat om att anledningen till upploppet är kränkta muslimer som inte respekterar svensk yttrandefrihet.

Fundera på följande

Är SVT rädda för att reta upp muslimer, eller ser de muslimer som en offergrupp som måste försvaras? Risken finns att folk och media omedvetet inskränker sin egen yttrandefrihet för att det finns muslimer som hotar med våld om yttrandefriheten utövas. Då attackerar man hellre provokatören och ber honom sluta, eftersom han inte använder våld om han inte får som han vill. Och så vips har vi ingen yttrandefrihet längre.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/valdsamt-upplopp-i-skaggetorp-polisbilar-skadade
Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/sormland/polispatruller-fran-sormland-pa-plats-vid-upploppet-i-linkoping
Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jonkoping/kyrkornas-klockor-storde-extremist
Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/oroligt-i-norrkoping-sparvagn-attackerad
Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/starka-politikerreaktioner-i-sociala-medier-efter-upploppen-i-linkoping

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.