SVTs filmkritiker Fredrik Sahlin använder identitetspolitiska begrepp

Av | mars 15, 2021

Nomineringarna till Oscarsgalan har presenterats, och SVTs filmkritiker Fredrik Sahlin analyserar.

Vad är problemet?

Sahlin skriver:

Oscargalan har ju historiskt varit en vit korvfest men efter #metoo, #oscarssowhite och andra rörelser som jobbat för jämställdhet och representation har den gamla kolossen baxats in på en ny kurs.

Jämställdhet baserad på lika resultat och representation av etnicitet och kön. Inte jämställdhet baserad på lika förutsättningar och representation av olika typer av filmer. Filmerna väljs nu alltså i högre grad ut på grunder av yta istället för innehåll. Vem bryr sig om filmen är bra? Regissören är en svart kvinna, så då blir den nominerad! Prestation och förmåga får helt enkelt stå tillbaka för identitet, men det verkar inte bekymra Sahlin något.

Han skriver vidare:

Detta skulle kunna förklaras i att man sedan några år tillbaka medvetet har valt in yngre icke-vita människor i den stora Oscarjuryn, men mest av allt är det ett resultat av en bredare repertoar. Det är alltså bara tiden som är ’a changing’.” (Angående att det är många kvinnor och icke-vita som i år blir nominerade.)

Eller på grund av att de som valts in i juryn drivs av identitetspolitik. Eller tror Sahlin att svarta jurymedlemmar hellre väljer svarta regissörer och skådespelare? Skulle inte det i så fall vara lite rasistiskt? Sahlins analys grundas alltså åter på yta istället för innehåll. Och det är ju inte så att det i år plötsligt kommit massor av nya filmer från kvinnor och svarta, utan det är Oscarsgalan som infört nya riktlinjer. Så Sahlins andra argument håller inte heller.

Vad skulle gjorts bättre?

Det skulle vara ganska uppfriskande med en analys från en SVT-medarbetare som kritiserade identitetspolitiken. Med tanke på hur många artiklar de har som berömmer den eller använder dess uttryck och begrepp helt okritiskt, borde det ju i mångfaldens tecken vara på plats med artiklar som utgick från andra perspektiv. Ja, precis. Mångfald baserad på innehåll och inte på yta.

Fundera på följande

Kan det vara så att SVT-medarbetare är rädda för att skriva ”fel” saker? Eller är kåren bara så åsiktshomogen att alla tycker mer eller mindre likadant i frågor om jämställdhet, mångfald och representation?

Källa: https://www.svt.se/kultur/ny-kurs-for-oscar-efter-den-historiskt-vita-korvfesten

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.