SVTs besatthet av identitetspolitik avslöjas av deras selektiva urval

Av | mars 16, 2021

I en artikelserie om bitcoin har SVT intervjuat Tove Andersson som startat en Facebook-grupp med syfte att få fler kvinnor att intressera sig för kryptovalutor.

Vad är problemet?

SVT är mer eller mindre besatta av identitetspolitik och jämställdhet baserad på lika resultat. I det här fallet innebär det att det är viktigt att det är lika många män som kvinnor som sysslar med bitcoin, snarare än att individen gör det han själv vill. Det är inget konstigt med Andersson eller hennes Facebook-grupp, utan problemet här ligger i SVTs selektiva urval. Man väljer aktivt ut personer som driver agendan att det ska vara 50/50 mellan män och kvinnor överallt. Det här är långt ifrån första gången jag ser en artikelserie där SVT dragit in det här perspektivet. Grundproblemet är att man inte verkar vilja låtsas om jämställdhetsdefinitionen som baseras på lika förutsättningar.

Det finns ingenting som hindrar kvinnor från att investera i bitcoin. Därav har vi redan jämställdhet som baseras på lika förutsättningar.

Vad skulle gjorts bättre?

Sluta att hela tiden fokusera på om en syssla, ett intresse eller någon annan faktor i samhället är jämställd baserad på lika resultat.

Fundera på följande

Förstår du hur selektivt urval påverkar dig? Det är media som väljer vad du ska läsa och höra. Vill SVT att du ska tänka på ett resultatbaserat jämställdhetsperspektiv oavsett vad det än gäller, kommer de regelbundet att välja ut intervjuobjekt som för den agendan. När du läser på svt.se i framtiden kan du uppmärksamma i vilka artikelserier som SVT lyfter in ett resultatbaserat jämställdhetsperspektiv.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/ekonomi/tove-andersson-vill-bryta-mansdominansen-i-bitcoinvarlden-startade-kryptogaris

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.