Media väljer ut gäster med största omsorg

Av | mars 14, 2021

Samhällsnytt har gjort ett reportage om en anonym kvinna från Syrien som kritiserar den svenska vänstern för dess syn på hederskultur och förtryck som kan härstamma därifrån.

Vad är problemet?

Det är inga problem med själva reportaget i sig, men det selektiva urvalet är alltid detsamma hos Samhällsnytt. För naturligtvis är det inte så att de väljer ut en syrisk tjej med slumpens hjälp. Istället handlar det om att föra fram folk med ”rätt” åsikter. Den här tjejen är kritisk mot den svenska vänstern, och passar därmed in i Samhällsnytts agenda. Och traditionella medier tenderar att göra samma sak, vilket är anledningen till att jag döpte rubriken till ”media” snarare än ”Samhällsnytt”.

Vad skulle gjorts bättre?

Testa att intervjua folk som går emot den egna agendan. Tänk om Samhällsnytt skulle bjuda in en gäst som var kritisk mot Sverigedemokraterna och positiv till Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Fundera på följande

Hur skulle vi mediekonsumenter dra fördel om medierna bjöd in gäster med vitt skilda åsikter i känsliga ämnen? Vad skulle hända om vänster- och högermedia helt plötsligt försökte agera neutrala och opartiska så långt som möjligt? Skulle det kunna minska polariseringen mellan människor i Sverige?

Källa: https://samnytt.se/offer-for-hedersfortryck-vanstern-motverkar-kvinnors-befrielse/

2 reaktion på “Media väljer ut gäster med största omsorg

 1. NN

  Detta är ett problem.

  Men att medier väljer ut sina gäster är kanske bara ena halvan av problemet. Den andra halvan av problemet består av att gäster väljer sina medier.

  Både Aron Flam och Navid Modiri har nämnt att de har svårt att få gäster från vänster att ställa upp.

  Man blir därför glad och hoppfull när personer som Lorentz Tovatt och Jens Liljestrand deltar i Aron Flams podd Dekonstruktiv kritik, eller när Myra Åhbeck Öhrman deltar i både Modiris Hur kan vi och Jannik Svenssons Samtal. Jag såg även att generaldirektören för MPRT ställde upp i Riks och svarade på frågor.
  (https://www.youtube.com/watch?v=jaZAv2vCQhE)

  Jag har hört Myra Åhbeck Öhrman uttrycka skepsis mot medverkan i Dekonstruktiv kritik, men jag hoppas att hon omprövar det beslutet. Det vore spännande att höra! Kanske samtidigt med Malcom Kyeyune som kuddpojke?

  Cissi Wallin visade prov på stort mod när hon ställde upp i en längre intervju i Haveristerna i samband med deras granskning av henne. Hon skulle förmodligen få ett betydligt lättare samtal, och mer utrymme att utveckla sina tankar och resonemang, i Modiris Hur kan vi.

  Svara
  1. Mediegranskaren Inläggsförfattare

   Ja, det är helt sant, men i de flesta fall beror oviljan på att ställa upp även på att kanalen/sajten har en tydlig image av att vara polariserande. Om du skapar en kanal och bedriver högerpropaganda kanske det inte är så förvånande (synd, men inte förvånande) att vänsterfolk inte vill komma dit.

   Undantaget är Hur kan vi som verkligen ansträngt sig med att bjuda in gäster från alla håll och kanter. Folk som inte vill komma dit på grund av ideologiska skäl har jag svårt att förstå.

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.