Media använder selektivt urval när de vill trycka till någon de inte gillar

Av | mars 17, 2021

Vatikanen har gått ut och sagt att katolska präster inte ska viga homosexuella par. När SVT rapporterar om detta väljer man två personer som kritiserar beslutet.

Vad är problemet?

Med tanke på SVTs historik vad gäller frågor och ämnen som rör homosexualitet, är jag ganska säker på att de själva inte gillar Vatikanens beslut. Men de får inte ta ställning, så vad gör de då? Jo, de letar upp folk som kritiserar beslutet, men inte folk som berömmer det.

Man väljer att lyfta fram en katolsk präst och Elton John. Båda kritiserar beslutet. På det här sättet får läsaren en ensidig bild som får beslutet att framstå som dåligt. Och det utan att SVT själva säger någonting negativt om det.

Media (det är långt ifrån bara SVT som använder den här metoden) använder selektivt urval när de vill lyfta fram röster som håller med dem. Detta märks tydligt när budskapet är homo-gent (haha) och bara en sida får komma till tals.

Vad skulle gjorts bättre?

Det är alltid intressant för oss läsare att höra båda sidor. I det här fallet borde man ha låtit någon som berömmer beslutet komma till tals också.

Fundera på följande

Hur uppfattar du nyheten om Vatikanens beslut efter att ha läsa båda artiklarna hos SVT?

Källa: https://www.svt.se/nyheter/utrikes/vatikanen
Källa: https://www.svt.se/kultur/elton-john-anklagar-vatikanen-for-hyckleri

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.