SVTs behandling av Anders Tegnell

Av | augusti 13, 2020

När det gäller klimatförändringarna brukar SVT påpeka att den samlade forskningen säger ungefär samma sak, och att det inte är nödvändigt att låta andra röster och perspektiv komma till tals. Men när det gäller statsepidemiolog Anders Tegnell används inte samma logik.

Vad är problemet?

Det är många forskare som säger emot Folkhälsomyndigheten och Tegnell när det gäller coronaviruset. Som du säkert vet har Sverige valt en unik strategi, och massor av forskare världen över, inklusive i Sverige, ifrågasätter den.

När det gäller klimatförändringarna bjuder SVT inte ens in oliktänkande forskare (jodå, de finns), utan man driver stenhårt det som FN-organet IPCC skriver.

Fast när det gäller coronaviruset används alltså inte samma logik. Då är det OK att låta olika forskare komma till tals, för att föra fram olika perspektiv och synpunkter. Problemet är alltså att SVT inte är konsekventa i sin logik.

Vad skulle gjorts bättre?

Naturligtvis ska man låta olika forskare komma till tals, även de som är i minoritet. Ingen vet säkert hur allvarliga klimatförändringarna kan bli, eller hur allvarligt viruset är. SVT gör alltså helt rätt som för fram Tegnells åsikter, men de borde jobba enligt den logiken när det gäller klimatförändringarna också.

Vad kan du som medborgare göra?

Sök information på nätet om både corona och klimatförändringarna. SVT är tyvärr inte särskilt bra på att lyfta fram de forskare som är i minoritet när det gäller klimatet. Tvärtom verkar de göra sitt bästa för att stänga ute dem från debatt.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/ki-s-rektor-forordar-munskydd-nar-campus-oppnar

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.