Känslodriven propaganda hos SVT

Av | augusti 12, 2020

Strömningstjänsten Netflix sänder en ny dokumentärserie (Immigration Nation) om ICE, den amerikanska myndigheten som spårar och skickar ut invandrare som inte har rätt att vistas i landet.

Vad är problemet?

Artikeln är publicerad under kultursidorna, men fungerar i praktiken som känslofylld propaganda. Artikelns budskap är att människor som befinner sig i USA olagligt, egentligen inte är kriminella:

Och de som jagas är inte kriminella. Åtminstone inte i traditionell mening.

ICE är en hänsynslös organisation som förstör människors liv:

Vi ser tjänstemännen håna och ljuga för personerna de griper och många gånger visa en anmärkningsvärd likgiltighet inför den mänskliga kostnaden när de splittrar familjer.

Och naturligtvis är det slutgiltiga budskapet att allt är president Trumps fel:

Även om dokumentären spårar dagens hårda tag i migrationspolitiken tillbaka till Clintons presidentskap, via både Bush och Obama, menar skaparna bakom Immigration Nation att det har hårdnat särskilt under president Trump.

Artikeln är ren propaganda från asylaktivister som helt okritiskt publiceras hos SVT som en kulturnyhet.

Vad skulle gjorts bättre?

Beskriv inte människor som upprätthåller sig olagligt i ett land som ”papperslösa”. De är kriminella. Sedan hade det också passat bättre att inte fylla hela artikeln med känsloargument som vilar på en subjektiv, moralisk grund. Det kan vem som helst göra, oavsett politisk hemvist. Public service ska vara neutrala, inte utgå från ett vänsterliberalt perspektiv där humanismen väger tyngre än lagen då det passar.

Eftersom det är en politisk dokumentär borde man även ha nämnt att Netflix donerar stora summor pengar till demokraterna, och inte minst företagets vd Reed Hastings är känd för att stötta det demokratiska partiet i USA. Jag länkar till detta här nedanför.

Vad kan du som medborgare göra?

Granska alltid de argument som förs fram, oavsett om de kommer från journalisterna själva eller folk vars åsikter de för fram. Bygger de på känsloargument och moral är de inte mycket att hänga i julgranen, eftersom känslor och moral är subjektiva, och varierar stort beroende på om personen står till höger eller vänster, är konservativ eller liberal.

Källa: https://www.svt.se/kultur/myndigheten-deporterar-flyktingar-med-han-och-logner
Källa: https://www.cnbc.com/2018/10/25/apple-netflix-workers-contributing-more-to-democrats-than-republicans.html

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.