SVT vinklar när det gäller rapporten om uttagna pappadagar

Av | december 20, 2021

En rapport som visar hur många pappor som utnyttjar föräldrapenningen har släppts. SVT rapporterar, men partiskheten lyser igenom lite.

Vad är problemet?

Först måste jag faktiskt säga att åtminstone en av artiklarna är ovanligt opartiska för att vara SVT, även om det inte säger särskilt mycket i just den här frågan. Man presenterar (nästan) allting på ett objektivt sätt, utan att knuffa narrativet i en viss riktning.

Den lilla plumpen i protokollet hittar vi i det första stycket efter ingressen (första artikeln):

Att föräldrar ska dela mer lika på föräldrapenningen har länge varit ett politiskt mål.

Här borde det ha framgått att detta politiska mål inte är generellt, utan uttalat för de liberala partierna (vilket är ganska ironiskt då liberalismen värnar om individens frihet och självständiga val).

Sedan har vi den andra artikeln där SVT intervjuar en invandrad trebarnspappa från Irak. Här blir SVTs partiskhet tydligare, då pappan naturligtvis tycker att andra pappor ska ta ut fler pappadagar. Till saken hör också att rapporten säger att det särskilt är invandrade pappor som tar ut färre dagar. Den andra artikeln fungerar därför som en illa dold uppmaning till invandrade pappor att ändra beteende och värderingar.

Vad skulle gjorts bättre?

Man hade kunnat intervjua en pappa som argumenterar för att inte ta ut fler pappadagar också, för att på så sätt få argument från båda sidor. Plus det jag redan skrev ovan om ”politiskt mål”.

Fundera på följande

Lägger du märke till när SVT smygvinklar? Om inte så bör du vara noggrannare när du läser, och anstränga dig mer för att granska det som står.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/rapport-manga-pappor-anvander-inte-sina-pappadagar
Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/pappan-till-tre-vuxna-barn-jag-onskar-att-tiden-kom-tillbaka

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.