SVT vill verkligen inte dra vissa slutsatser när det gäller vaccinet

Av | april 8, 2022

Idag får vi reda på att, enligt WHOs uppskattningar (som absolut inte är ett säkert tal), så har 65 procent av alla afrikaner haft covid-19. Samtidigt är endast cirka 11 procent av befolkningen fullvaccinerad, och endast 250 000 av totalt cirka 1 216 000 000 invånare har dött. Det är alltså långt under 1 procents dödsfall med en sådan låg vaccineringsgrad.

Vad är problemet?

Så här står det som förklaring:

Enligt WHO beror det mildare utfallet på att kontinenten har en väsentligt mindre andel personer med underliggande riskfaktorer som högt blodtryck, diabetes och hjärtsjukdom. ’Afrikas unga befolkning är också en skyddande faktor’

Man märker direkt att SVT inte vill prata om folks övervikt, och hur den har spelat in i pandemin, på underrubriken:

Mildare utfall på grund av ung befolkning

Man kan naturligtvis tolka siffrorna på olika sätt, men en tolkning SVT aldrig kommer att göra är att din egen hälsa har större betydelse än vaccinet. Man har många gånger skrivit artiklar om folk som inte vill vaccinera sig, men mig veterligen har man aldrig författat en enda artikel som uppmanar folk att gå ned i vikt eftersom överviktiga har sämre skydd mot viruset.

Problemet är alltså att det finns vissa tolkningar som SVT helt enkelt vägrar göra, oavsett om de kan stämma eller inte.

Vad skulle gjorts bättre?

Fokusera lika mycket på betydelsen av en god hälsa som på betydelsen av vaccinet. Vi vet att båda faktorerna har betydelse, så varför fokuseras det bara på en av dem?

Fundera på följande?

Varför tror du att SVT är så måna om att inte skuldbelägga tjockisar, men att de inte har några problem med att skuldbelägga folk som av olika anledningar inte vill ta vaccinet?

Och varför pratas det så lite i media om vikten av en god hälsa? Det pratas nästan helt uteslutande om vaccinering istället. Vad tror du det beror på? Finns det ett globalt grupptryck som gör att ingen vågar ifrågasätta det etablerade narrativet?

Källa: https://www.svt.se/nyheter/utrikes/who-tva-av-tre-afrikaner-har-haft-covid-19
Källa: https://www.svt.se/nyheter/utrikes/fortsatt-stora-skillnader-i-vaccintakten-i-varlden

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.