Fortfarande inte ett ord om Ukrainas sexism (enligt SVT-definitionen)

Av | april 9, 2022

Män och kvinnor ska ha samma rättigheter och skyldigheter, heter det. Men ukrainska män får inte lämna landet, de måste stanna kvar och kriga. Kvinnorna däremot kan sätta sig själva i säkerhet. När SVT skriver en artikel om detta nämner de inte sexism någonstans.

Vad är problemet?

Enligt SVTs definition av sexism, alltså då män och kvinnor inte behandlas lika, så är Ukrainas krigslagar solklar sexism. Ändå har inte SVT använt det ordet en enda gång under hela krigsrapporteringen. Idag använder man rubriken:

Evgeny Baziuchenko blev stoppad vid ukrainska gränsen – eftersom han är man

Här nosar man lite på det, men längre än så går man inte. Inga problematiseringar, inga ism-ord och inga intervjuer med folk som fördömer krigslagarna.

Vad skulle gjorts bättre?

Var konsekventa. Antingen tycker man det är OK med Ukrainas krigslagar, men då sitter man inte och gnäller om sexism i andra sammanhang där män och kvinnor inte behandlas lika. Eller så tycker man inte det är OK med Ukrainas krigslagar, om man som SVT vanligtvis direkt pekar på och problematiserar situationer där män och kvinnor inte behandlas lika.

Fundera på följande

Är mediefeminism bara för jämställdhet då det passar kvinnor? Är SVT rädda för att stämpla Ukraina som sexistiskt eftersom de under pågående krig har fått en godhetsstämpel och därmed knappt får kritiseras?

Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/halland/evgeny-baziuchenko

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.