Enkelt men tydligt exempel på hur TT/SVT inte utgår från neutrala värderingar

Av | april 7, 2022

Ketanji Brown Jackson har blivit vald till en av de nio domarna i USAs högsta domstol.

Vad är problemet?

TT och SVT (det är inte särskilt stor skillnad på dem ur ett ideologiskt perspektiv) utgår återigen från identitetspolitik när man tycker att Brown Jackson skriver historia eftersom hon är den första svarta kvinnan på posten. Det finns naturligtvis en grupp människor som tycker identitet är viktigt, men det finns också en grupp som struntar i det. När TT och SVT utgår från vissa värderingar gör de ett ideologiskt ställningstagande. Särskilt med tanke på att det här är långt ifrån första gången i alla fall SVT fokuserar mer på en persons identitet än vad personen vill göra eller har gjort.

Dessutom är det intressant hur hudfärg och etnicitet är jätteviktigt ibland, medan det andra gånger inte spelar någon roll alls? Det verkar bara vara när det gäller rättigheter som det är viktigt …

Vad skulle gjorts bättre?

Utgå inte ifrån identitetspolitik. Presentera istället nyheten som att det finns en del som tycker det var jätteviktigt med en svart kvinna som domare, medan andra bryr sig mer om vad hon vill åstadkomma.

Fundera på följande

Hur stor normaliseringsfaktor har media? Hur vanligt är det att folk tar till sig värderingar och ideologier som under lång tid presenteras som neutrala eller bra av media?

Källa: https://www.svt.se/nyheter/utrikes/ketanji-brown-jackson-blev-historisk

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.