SVT vill skifta fokus om G20

Av | november 10, 2019

Just nu hålls G20-mötet i Argentina. SVT rapporterar hyfsat sakligt i sin artikel, men kan som vanligt inte låta bli att krydda med egna åsikter. Rubriken är ”Mörka moln över G20-mötets öppnande”. I ingressen skriver man vidare att det minsann inte var den officiella dagordningen som stod i omvärldens blickfång. Nej, det var istället mordet på den saudiarabiske journalisten, väpnade konflikter och handelsproblem mellan USA och Kina.

Vad omvärldens blickfång egentligen är avgörs till stor del av medierna. Om SVT skriver något snappas det upp av folk, även om det är en tolkning och inte fakta. Man kan som journalist välja vad man vill fokusera på, vilket narrativ man vill driva.

Här vill jag alltså återigen uppmärksamma dig på hur SVT bestämmer fokus, och hur du som läsare blir påverkad av det. Resten av artikeln är saklig och objektiv, så de kan ju om de vill. Men de vill nog inte alltid vara objektiva, eftersom det är väldigt lockande att påverka opinionen i en viss riktning. Själva tycker vi att läsaren ska få fakta utan åsikter, för att sedan kunna tolka den han läser själv.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/utrikes/morka-moln-over-g20-motets-oppnande

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.