SVT vill få svenskarna att acceptera förändring kring Lucia – med selektivt urval

Av | december 10, 2022

Idag levererar SVT ett perfekt exempel på hur selektivt urval används för att få läsaren att uppfatta en händelse på ett visst sätt. Det handlar om att en skola i Umeå tar bort kristendomen ur Luciafirandet för att inte stöta sig med muslimer.

Vad är problemet?

Huvudartikeln handlar om en skola som ändrar Luciafirandet, men sedan finns två relaterade artiklar till som SVT använder för att de vet vilka reaktioner huvudartikeln kommer få. De två relaterade artiklarna finns endast där för att SVT genom dem ska bemöta de reaktioner man förväntar sig. Folk får ju inte tycka illa om förändringen i Umeå!

Den första relaterade artikeln fokuserar på hur Lucia har förändrats genom åren. Syftet med artikeln är att få läsaren att acceptera den förändring som idag sker på skolan i Umeå, genom att förklara att Lucia alltid har förändrats (att man tvingas gå tillbaka till medeltiden för att göra sin poäng säger en del).

Den andra relaterade artikeln går igenom Luciadebatter under de senaste tio åren, och samtliga exempel svartmålar den kritik som framkommit mot exempelvis manliga lucior. Här är syftet att just svartmåla kritik mot förändring, för att få läsaren att acceptera förändringen i Umeå.

Vad skulle gjorts bättre?

Mindre propaganda och indoktrinering. Att kulturvänstern (som SVT är en del av) avskyr traditioner, som de vill göra om och ersätta med vänstervärderingar, är ingen nyhet. I det här fallet hade man kunnat presentera andra röster som vill behålla traditioner som de är, så att de kunnat framföra sina argument.

Fundera på följande

Om alla artiklar i en artikelserie för fram samma budskap är det läge att bli misstänksam, för då handlar det inte sällan om journalisters försök att styra dina åsikter om en viss samhällshändelse.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/mariehemsskolan-valjer-bort-julinslagen-i-arets-luciatag-alla-ska-kanna-sig-inkluderade

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.