SVT väljer bara ut BLM-nyheter från ena sidan

Av | juni 28, 2020

Idag kan man se en artikelserie hos SVT som de döpt till ”I svallvågorna av Black Lives Matter”. Men ingen av artiklarna fokuserar på något kritiskt granskande eller på personer som inte gillar BLM.

Vad är problemet?

Ensidigheten. Om man skriver fyra artiklar borde åtminstone en av dem ha ett kritiskt fokus. Istället fokuserar SVT endast på de förändringar som BLM-rörelsen åstadkommit, samt en person som uppmanar IOK (internationella, olympiska kommittén) att häva förbudet mot politiska gester. Visserligen lyfter man fram kritik mot BLM i en av artiklarna, samt nämner att BLM i Sveriges initiativtagare Aysha Jones är medlem i Vänsterpartiet, men det finns inget fokus på det.

Vad skulle gjorts bättre?

Åtminstone en artikel som kritiskt granskar BLM, eller framlyftandet av en person som är kritisk mot organisationen, hade varit på sin plats. Som det är nu agerar SVT återigen megafon åt rörelsen, men en tydlig ovilja att på allvar kritiskt granska rörelsen.

Vad kan du som medborgare göra?

Mig veterligen finns det ingen media som objektivt rapporterar om BLM. Traditionell media behandlar dem som sina gullegrisar, medan ”alternativ” media konstant spyr galla över dem. Med andra ord får du läsa hos båda för att skapa dig en rättvis bild.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/aysha-jones-startade-black-lives-matter-sverige
Källa: https://www.svt.se/sport/artikel/john-carlos-uppmanar-iok-att-andra-regler
Källa: https://www.svt.se/kultur/tv-serier-rensar-ut-blackface
Källa: https://www.svt.se/kultur/efter-kritiken-the-simpsons-byter-ut-roster-bakom-karaktarer

Kategori: SVT

4 reaktion på “SVT väljer bara ut BLM-nyheter från ena sidan

 1. NN

  Nej, min kommentar har inget med BLM att göra. Jag hittade inget kommentarsfält på sidan dit jag kunde skicka tipset. Skapa gärna ett sådant (ej mail).

  Tack för ett bra och viktigt projekt!

  Om jag ska komma med ett önskemål så skulle det vara att du medvetet strävar efter att uttrycka dig ännu mer sakligt och precist än du redan gör. Till exempel kan du istället för ”Traditionell media behandlar dem som sina gullegrisar, medan ”alternativ” media konstant spyr galla över dem.” skriva ”Både traditionell och alternativ media har en ensidig rapportering om rörelsen, men ur två motsatta synvinklar.”

  Det märks att du har en seriös ambition, och det märks att du redan har tänkt på detta. Men det kan bli ytterligare lite bättre och jag tror att projektet skulle vinna på det.

  Gå inte i fällan att använda överord. Dina analyser är bra nog och talar för sig själva.

  Svara
  1. Mediegranskaren Inläggsförfattare

   Tanken är att varje ny artikel är dagsaktuell och att kommentarer lämnas vid respektive artikel.

   Angående språkbruket ska jag tänka på det, jag uppskattar alltid saklig kritik från folk!

   Svara
 2. NN

  I Ekot kl 11 den 29 juni 2020 sades ”Det dröjer ända till 2086 innan kvinnors genomsnittliga löner är i nivå med männens.” med hänvisning till Swedbank. Men eftersom Ekot utelämnar Swedbanks kommentar om hur skillnaderna ska minska ger det en bild av att kvinnor tjänar mindre på grund av att de är just kvinnor. I Swedbanks pressmeddelande står det bland annat ”För att jämna ut ytterligare behöver fler kvinnor i större utsträckning jobba heltid, söka sig till andra yrken” (https://swedbank.se/newsroom.details.9B01CCFF8237EDB8.html)

  Svara
  1. Mediegranskaren Inläggsförfattare

   Tack för den noteringen, även om den inte verkar ha något med BLM att göra?

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.