SVT väljer att prata om rasism i samband med kriget i Ukraina

Av | mars 5, 2022

Språkforskaren Karin Idevall Hagren och rektorn Zahera Harb pratar om språkbruk hos SVT, och det har då att göra med hur media rapporterar om ukrainska flyktingar jämfört med flyktingar från andra håll i världen.

Vad är problemet?

I videon påstår Harb att folk i Syrien skulle vara lika civiliserade som folk i Europa. Det är bara att kolla på hur Syrien ser ut som land så förstår man direkt att så inte är fallet (kultur formar länder och människor formar kulturen). Hennes argument för detta är att även syrier kollar på Netflix och kör bil. Ett hyfsat banalt argument om man säger så. Flyr svenskar till Syrien för att landet är så civiliserat, eller flyr syrier till Sverige för att vårt land är betydligt mer civiliserat än deras? Även om jag inte vet så anar jag att Harb står till vänster på den politiska skalan, för vänstermänniskor tenderar att ha problem att acceptera att alla människor inte är lika rika, smarta och vackra. Eller civiliserade i det här fallet.

I texten med forskaren Karin Idevall Hagren lyfter hon fram bra poänger, nämligen att media gör skillnad på konflikt och konflikt. Nu står det ingenting om Jemen i artikeln, men jämför gärna hur (lite) media rapporterar där jämfört med kriget i Ukraina. Samtidigt har forskaren sin agenda, hon vill få rapporteringen till att vara rasistisk. Det är bara att kolla på hennes profilsida hos Stockholms Universitet (länkar till den nedan) så anar jag ett vänsterfeministiskt driv (kolla hennes tidigare arbeten som handlar om vithet och antirasism). Problemet här är att det inte direkt är första gången som SVT bjuder in en forskare eller professor med vänsterfeministisk ideologi för att uttala sig. Hur ofta ser du högerinriktade/konservativa sakkunniga som Jordan Peterson eller David Eberhard hos SVT? Inte alls lika ofta.

Vad skulle gjorts bättre?

SVT borde ha en större variation bland de experter som bjuds in, eftersom även experter har sina agendor och vill få folk att tycka på ett visst sätt. Med tanke på hur mycket problem det finns med krigsrapporteringen (alla verkar ta för givet att allting som Ryssland säger per automatik är falskt, och att allting som Ukraina säger är sant – det finns inte mycket objektivitet) kanske inte rasism är det viktigaste att rapportera om i detta sammanhang. Men det är så här det fungerar med journalister som med selektivt urval vill fokusera på sina egna hjärtefrågor.

Fundera på följande

Håller du med om att Karin Idevall Hagren verkar vara en vänsterfeminist baserat på hennes tidigare arbeten, eller gör du en annan tolkning?

På tal om feminism, har du tänkt på att SVT inte kritiserat Ukraina för att de förbjuder män (förutom barn och gamlingar) från att lämna landet, medan kvinnor inte behöver stanna? Vad hände med jämställdhetstänket där, SVT? Eller är det som det ofta är när det gäller feminismen, att jämställdhet bara gäller när det passar kvinnor?

Källa: https://www.svt.se/nyheter/utrikes/mediernas-rapportering-om-ukraina-skiljer-sig-fran-andra-vapnade-konflikter-menar-sprakforskare
Källa: https://www.su.se/profiles/kaha3079-1.395664

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.