Fria Tider överdriver och behandlar obekräftade uppgifter som om de vore sanna

Av | mars 7, 2022

Fria Tider skriver om ett inslag i den amerikanska, konservativa tv-kanalen Fox News. Det handlar om programledaren och hans gäst, som inte håller med varandra om verklighetsbeskrivningen i Ukrainakriget.

Vad är problemet?

Först och främst skriver Fria Tider att programledaren för ut osanna påståenden som baseras på ukrainsk propaganda. Ingen vet exakt var sanningen ligger i kriget, såvida inte uppgifter bekräftats av både Ryssland och Ukraina. Att då ta ställning och gå ut och säga något i stil med ”det här är inte sant” baseras endast på vad Fria Tider själva vill tro på, och vad de vill att du ska tro på.

Sedan skriver de även att det blev riktigt dålig stämning när programledaren och gästen inte höll med varandra. Men när jag kollade på videon såg jag ingenting som ens var i närheten av riktigt dålig stämning.

Vad skulle gjorts bättre?

Fria Tider och annan media måste vara väldigt försiktiga när de påstår saker som är sanna och inte i kriget. Man kan absolut föra fram information, men då ska man vara noga med att tillägga att det rör sig om obekräftade uppgifter som inte nödvändigtvis är sanna.

Fundera på följande

Kolla på videon i Fria Tiders artikel. Tycker du att stämningen blev riktigt dålig? Tar du för givet att ”uppgifter” om kriget i media är sanna?

Källa: https://www.friatider.se/har-kraschar-oversten-fox-news-hyllningssandning-till-zelenskyj

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.