SVT utgår ifrån att det är ett problem att det inte finns lika många kvinnor som män i alla yrken

Av | november 15, 2021

Det finns ingen fråga där SVTs ideologiska vinkling är lika tydlig som frågan om jämställdhet. Idag handlar det om en problematisering av det faktum att få tjejer jobbar inom skogsbruket.

Vad är problemet?

Till att börja med problematiserar man det faktum att män och kvinnor väljer olika yrken. Man driver ett narrativ som säger att det blir bättre om ett yrke har lika många män som kvinnor. Därmed har inte SVT en ideologiskt neutral utgångspunkt, utan man tar tydligt ställning för jämställdhet baserad på lika resultat.

Vidare så berättar Åsa Berglund, som är arbetsledare, att man gjorde en ”riktad insats” med en reklamfilm som skulle locka fler tjejer. Filmen gav resultat och fler tjejer söker sig till yrket, även om antalet fortfarande är få. Men reklamfilmen är då egentligen en ideologiskt baserad propagandafilm, snarare än en reklamfilm ämnad att locka de bästa talangerna till yrket. Naturligtvis är detta ett perspektiv som helt saknas hos SVT.

Vad skulle gjorts bättre?

SVT bör ha en neutral utgångspunkt, och inte ta ideologisk ställning. I fallet med denna artikel hade det till exempel räckt att lägga till en kritisk fråga till arbetsledaren, om varför det ska in fler tjejer i yrket, och varför en mansdominans skulle vara ett problem. Då skulle man få igång en debatt med argument, istället för att som nu bara hålla med varandra om allting.

Fundera på följande

Hur kan SVT få hålla på att ta ställning på det här sättet? Varför lyfter man aldrig fram en enda röst som ifrågasätter jämställdhetsdefinitionen ”lika resultat”?

Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vastmanland/hogt-soktryck-pa-skogsinriktningen-pa-osby-men-fa-kvinnor

Kategori: SVT

En reaktion på “SVT utgår ifrån att det är ett problem att det inte finns lika många kvinnor som män i alla yrken

  1. NN

    Det är en relevant fråga. En annan fråga man kan ställa sig är varför inte SVT får frågor från andra journalister om detta. Och vad det säger om åsiktshomogeniteten hos den svenska journalistkåren.

    När ska SVT utsättas för riktiga granskningar?

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.