SVT bättrar sig med Greta, men är fortfarande för snälla

Av | november 14, 2021

Nu börjar det faktiskt hända saker med SVTs rapportering kring Greta Thunberg. För första gången gör man en intervju med kritiska frågor.

Vad är problemet?

Det är visserligen bra att Erika Bjerström ställer den kritiska frågan om tjejen i Västerbotten som inte har råd med vare sig bensinpriserna eller elbil, men intervjun är ändå för snäll. Det ställs inga kritiska följdfrågor, och den första kritiska frågan om hur Thunberg ser på demokrati är mer en chans för henne att försvara sig mot kritiken som uppkommit, än en kritisk fråga. Dock bra att det äntligen börjar bli lite granskning av Thunberg som den makthavare hon faktiskt är.

Vad skulle gjorts bättre?

Fler kritiska följdfrågor, precis som media ställer till politiker och andra makthavare. Man hade till exempel kunnat fråga att om Thunberg ser allt som ett systemfel, hur hade då ett nytt system sett ut? Och hur hade det nya systemet påverkat tjejen i Västerbotten?

Fundera på följande

Tror du SVT kommer börja granska Thunberg kritiskare nu, eller var detta bara ett undantag?

Källa: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/greta-thunbergs-tankar-efter-klimatmotet-och-har-svarar-hon-pa-kritiken

Kategori: SVT

3 reaktion på “SVT bättrar sig med Greta, men är fortfarande för snälla

 1. NN

  I artikeln länkas även till den 15 minuter långa intervjun här: https://www.svtplay.se/klipp/33208266/klimatmote-exklusiv-intervju-med-svts-klimatkorrespondent

  Märkligt nog har klippet fått titeln ”KLIMATMÖTE: Exklusiv intervju med SVT:s klimatkorrespondent” hos SVT. Men det är alltså Greta Thunberg som intervjuas, inte SVT:s klimatkorrespondent som titeln kan förstås.

  Greta Thunberg är myndig men fortfarande mycket ung. Att hon intervjuas med stor försiktighet är rätt av den anledningen. Det som är fel är att media (där SVT har varit pådrivande) redan när hon fortfarande var omyndig gjorde henne till en makthavare till att börja med. Det har man gjort bland annat genom att utan kritiska frågor intervjua henne som då minderårigt barn istället för akademiker och experter på området.

  Jag tycker intervjun av Erika Bjerström är ganska okej. Men Bjerström borde ha sagt ifrån när Thunberg kräver att hennes meningsmotståndare ska ”hängas ut”. Thunberg påstår att ”Demokrati är självklart enda vägen framåt och det har vi sagt sen dag ett.”, men vilken är hennes relation till Antifa? När Thunberg säger ”bla bla bla”, vilken tilltro sätter hon då till det civiliserade samtalet som metod att gemensamt lösa problem?

  Dina förslag på frågor är också bra.

  För att försöka besvara din fråga om SVT nu kommer börja granska Thunberg mer kritiskt: Ja, det tror jag. Och jag tror att det delvis har att göra med att hon nu är myndig, och delvis på grund av den kritik som riktats mot SVTs på grund av deras undermåliga och enkelriktade klimatbevakning.

  Jag tror att det långsamt börjar sjunka in hos den statliga mediejätten att kritiken (i denna och många, många andra frågor) är på allvar, att den är saklig, och att det finns fog och belägg för den. Att den kommer från helt vanliga, normala människor, och att SVT inte kan avfärda den som ”hat” utan att det skadar deras egen trovärdighet.

  Svara
  1. Mediegranskaren Inläggsförfattare

   Det som jag inte håller med dig om (vilket jag tycker är intressantare att ta upp, snarare än att klappa varandra på axeln) är att Thunbergs ålder skulle ha betydelse för den typ av kritik eller frågor hon utsätts för. Är man tillräckligt gammal för att fara jorden runt, hålla propagandatal och samla miljoner åhörare, ja då är man också tillräckligt gammal för kritisk granskning och tuffa frågor i min mening.

   Svara
   1. NN

    Ja, hon är myndig och kan därför behandlas som vuxen. Rent juridiskt är det alltså precis som du säger. Och hon har blivit (tack vare media) en inflytelserik person.

    Hon är dock fortfarande väldigt ung. Man är i princip samma person den stunden man fyller arton som man var dagen innan.

    Fortsatt granskning från SVT av Thunberg är önskvärd. Men enligt mig får den gärna vara extra respektfull och lyhörd. Visst, Thunberg far jorden runt och gör allt du beskriver, men hon gör det ju inte själv utan har stort stöd av sina föräldrar här. Jag tycker de har agerat ganska aningslöst i detta.

    Fast en sak som faktiskt talar för ditt resonemang, snarare än mitt, är att man inte vill att aktivister repeterar denna metod: Gör omyndiga personer till galjonsfigurer för att ledaren och rörelsen då slipper kritik, eller får mindre kritik. För det är det som händer i detta fall om man följer min linje för personer som nyss blivit myndiga men fortfarande är unga.

    Men mycket mer självkritik inom media att man har låtit detta hända, det vore klädsamt och önskvärt.

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.