SVT pumpar ut snyftartiklar om invandrare som uppehåller sig i Sverige olagligt

Av | november 16, 2020

När en asylsökande fått utvisningsbeslut ska han lämna landet. Men då är det en del som struntar i Migrationsverkets beslut, och istället går under jorden, alltså gömmer sig från polisen. En del svenskar hjälper invandrare att gömma sig på det här sättet. SVT skriver en rad artiklar om detta.

Vad är problemet?

Det märks att SVT ser dessa invandrare som offer, snarare än som individer som vägrar följa lagar och myndighetsbeslut. Läs de tre artiklarna själv här nedanför så får du se. De enda kritiska frågan de anonyma invandrarna eller de som gömmer dem får är i stil med ”Ni går ju emot myndighetsbeslut eftersom han ska utvisas. Hur tänker du kring det?”. Men merparten av innehållet i alla tre artiklar är utan tvekan menat att göra dessa invandrare till offer och få läsaren att tycka synd om dem.

Spekulation från min sida nu, men kan det vara så att SVT försöker lobba för mindre strikta asylregler genom att bilda opinion bland lättpåverkade och känslostyrda människor (det finns alldeles för många sådana)?

Vad skulle gjorts bättre?

Sluta pumpa ut snyftartiklar och skriv sakligare nyheter. Visst kan man intervjua en illegal invandrare om hur han ser på saken, men då ska man vara betydligt kritiskare än vad SVT är här. Istället för att fokusera på känslor bör man fokusera på att det som dessa människor gör inte är tillåtet. Det är det som är själva sakfrågan här. Annars kan vi ju i framtiden kanske se fram emot ett rättssamhälle där folk slipper straff om de gråter eller kan få andra att tycka synd om dem.

Vad kan du som medborgare göra?

Bli inte känslosam, utan se sakfrågan objektivt. SVT vill försöka manipulera dig till att uppfatta den här situationen på ett visst sätt, och de använder alltid känslor för att göra det. Låt dig inte bli manipulerad av tårar och snyft.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jamtland/kuratorn-sjalvmordstankar-och-somnproblem-bland-ensamkommande
Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jamtland/han-har-valt-att-gomma-en-ensamkommande
Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jamtland/sa-ar-det-att-leva-gomd-i-ostersund

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.