SVT tolkar ekonomisk ojämlikhet ur ett socialistiskt perspektiv

Av | november 9, 2019

Den ekonomiska ojämlikheten ökar snabbt i Sverige. I förenklade drag betyder det att rika blir rikare och fattiga blir fattigare. Men är det ett problem och vad beror det i så fall på?

SVT har pratat med tre nationalekonomer om orsakerna. Videon i artikeln lägger fram fyra skäl till de ökade klyftorna:

  • 1) Det är större skillnad mellan att jobba och inte jobba. Skatterna för folk som jobbar har sänkts medan bidragen för folk som inte jobbar också har sänkts.
  • 2) Inkomster på kapital har ökat. De som har pengar att investera kan få kosingen att öka snabbare och därmed bli rikare.
  • 3) Pensionärer. Denna grupp tjänar mindre än den arbetsföra delen av befolkningen.
  • 4) Färre skatter. Flera skatter har plockats bort, bland annat förmögenhetsskatten.

Punkt tre är den enda som skiljer sig från de andra, och den tänker jag inte kommentera vidare. Men de tre andra är argument som härstammar ur ett socialistiskt perspektiv, det vill säga, man ser endast till utomstående faktorer och ignorerar helt och hållet individens ansvar och förmåga. Låt mig förklara lite mer.

Det handlar inte om att punkt ett, två och fyra är felaktiga eller att SVT ljuger. Allt de säger här är sant och baseras på fakta. Problemet är att de valt att endast lyfta fram en del av förklaringarna till varför den ekonomiska ojämlikheten ökar, och man presenterar det dessutom som något negativt.

Börjar vi med första punkten så kan man fråga sig om inte vissa människor anstränger sig mycket mer än andra för att få jobb. Det vill säga, individens prestationsförmåga spelar roll när det gäller att hitta arbete. SVT nöjer sig med att skriva att skillnaden mellan arbetare och arbetslösa ökar, men inte VARFÖR.

Den andra punkten förklarar inte VARFÖR en del människor har mycket kapital att investera. Beror det på slumpen eller på att dessa människor jobbar betydligt hårdare än genomsnittet, tar risker med att starta företag och investerar pengar snarare än att spendera dem?

Punkt nummer fyra är egentligen samma som punkt nummer ett, men SVT fokuserar lite extra på alla bortplockade skatter som när de fanns tog från de rika och gav till de fattiga.

Mina kompletteringsargument är kapitalistiska, SVTs är socialistiska. De hade gjort ett bättre jobb om de kombinerat de båda istället för att bara fokusera på anledningar hämtade ut socialistiska tankesätt där förklaringar aldrig handlar om individens ansvar och kompetens. Helhetsbilden är naturligtvis att den ökade ekonomiska ojämställdheten handlar om BÅDE utomstående krafter (skatter och regleringar) och om folks eget ansvar.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/ekonomi/fyra-forklarande-punkter-darfor-har-inkomstskillnaderna-okat-i-sverige

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.