Bra exempel på hur media styr narrativet

Av | juli 28, 2019

Till att börja med vill jag säga att själva artikeln jag länkar till idag inte är någon kritik mot SVT, utan jag vill visa hur lätt media dikterar vad folk pratar om och därmed även hur de styr narrativet. I dagens artikel skriver SVT om en lagändring som har till syfte att spara pengar, men som i praktiken innebär att sexualbrottsoffer blir utan advokat i Hovrätten och HD.

Hade folk börjat prata om detta, eller ens känt till det, om inte media hade skrivit om det? Troligtvis inte. Journalister väljer ett ämne de vill skriva om, och sedan börjar folk prata om det. Som du säkert vet har det skrivits väldigt mycket om invandring, feminism och miljö i media, och det är också dessa ämnen som folk brukar prata om. Min poäng är alltså att det är media som till stor del styr vad folk pratar om, inte tvärtom.

Det här ger journalisterna en otrolig makt då man kan välja narrativ och ämne. Om SVT till exempel valt att publicera mängder med artiklar om båtmotorer hade folk börjat prata om det. Och det här ”gräsrotssamtalet” är det första steget mot att bilda opinion och i slutänden utöva demokratisk makt. Beroende på vad media väljer att skriva om får olika händelser olika mycket uppmärksamhet. Titta på hur media behandlat Bensinupproret jämfört med Greta Thunberg till exempel. Vilket fenomen har fått överlägset mest uppmärksamhet?

Om media ignorerar olika ämnen dyker dessa ämnen sällan upp i den offentliga debatten, eller ens i folks huvuden. Det var till exempel här ”alternativ”media stegade in och började publicera ämnen eller infallsvinklar som traditionell media under lång tid valde att inte föra upp till ytan.

Tänk alltså på att media väldigt sällan ljuger, men att de till stor del styr vilken del av verkligheten du ska se och höra talas om.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/lagandring-ska-spara-pengar-sexualbrottsoffer-blir-utan-bitrade

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.