SVT tar tydlig ställning för Aron Flam i upphovsrättsfallet om ”En svensk tiger”

Av | juli 21, 2020

Nej, SVT har inte själva sagt någonting speciellt, men däremot lyfter man fram två komiker som tar parti för Aron Flam. Flam har alltså blivit åtalad för upphovsrättsbrott på grund av omslaget till sin bok ”En svensk tiger”.

Vad är problemet?

Hela artikeln framställs som ett upprop för att stötta Flam. Sandra Ilar får ett videoklipp för sig själv där hon sitter och försvarar Flam och tycker åtalet är konstigt, helt utan en enda kritisk motfråga från SVT. Även Özz Nujen fäller några kommentarer i själva artikeln, allting till Flams fördel. Artikeln framstår därför som en kampanj för att stötta Aron Flam. Det i sig är ganska komiskt med tanke på hur mycket Flam ogillar public service, samt att han vill lägga ned hela rasket.

Vad skulle gjorts bättre?

SVT hade åtminstone kunnat ställa en kritisk fråga till Ilar, till exempel om det ändå inte finns en poäng med att respektera upphovsrätten. Flam menar att det är satir, men det är en definitionsfråga som en domstol kommer avgöra. Det finns alltså ingen som vet säkert innan rättsväsendet sagt sitt, och därmed finns det utrymme för att ifrågasätta det som Ilar och Nujen skriver.

Vad kan du som medborgare göra?

När en hel artikel är totalt ensidig beror det ofta på att journalister har undvikit att belysa frågan från olika håll. Förekommer inga kritiska frågor, eller personer med andra perspektiv eller åsikter, kan man se artikeln som vinklad eller ensidig.

Källa: https://www.svt.se/kultur/komiker-1

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.