SVT sprider skvaller om Dominic Cummings

Av | september 11, 2019

SVT skriver själva:

Det vi publicerar ska vara sant och relevant.

Ändå sprider man idag lösa rykten om Dominic Cummings som är den brittiske premiärministern Boris Johnsons närmaste rådgivare. Vad sägs om följande citat från SVT:

Han har kallats karriärpsykopat och maktmänniska.” (Av vem/vilka?)
Det är många som säger att det egentligen är han som regerar” säger James Savage som grundade tidningen The Local. Men vi får inte veta vilka ”många” är.

Vem som helst kan kalla vem som helst för vad som helst. Att publicera lösa citat från personer man inte tillkännager kan knappast ses som seriöst eller sanningsenligt. Jag hade kunnat säga ”Jan Helin har kallats karriärpsykopat och maktmänniska” för att jag läst vad någon på Flashback har sagt, men ett sådant uttalande hade inte varit särskilt rättvisande. Vad bygger uttalandet på? Vad finns det för grund och vilka är argumenten?

Sedan när man påstår att ”många” säger något blir det lätt väldigt diffust. I det här sammanhanget får vi bara ett konkret exempel, och det är den tidigare brittiske finansministern Kenneth Clarke som har sagt att Cummings är den verkliga hjärnan som regerar landet. Men en person är inte ”många”, så vilka är alla andra? Lösa rykten i media? Anonyma källor som ingen kan kontrollera?

Helt enkelt oseriöst av SVT att sprida skvaller, det brukar oftast vara kvällstidningarna som sysslar med sådant.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/utrikes/han-ar-hjarnan-bakom-boris-johnson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.