Medierna lyssnar bara på varandra, eller?

Av | september 12, 2019

SVT får kritik från Gefle Dagblad och Expressen för att man tillfälligt slutar recensera litteratur i Gokväll. Och SVT skriver om att de själva får kritik. Det kan framstå som att de har lite självinsikt, men varför kommer kritiken bara från andra journalister?

Är det meningen att vi läsare bara ska sitta vid sidan om och ta in kritiken som kommer från journalister? Varför tar inte SVT kritik från vanligt folk? Det blir lite grann som att de skapar en vägg mellan sig själva och medborgarna utanför. Journalisterna, på sina höga hästar, ger varandra kritik. Medborgarna på marken förväntas lyssna och ta in. Nej, skulle inte tro det! Visst är det säkert så att många kritiker har expertkunskaper, men experters åsikter är inte värda mer än andras.

Till exempel: om du inte kan allting om Star Wars är din åsikt om filmerna inte värd ett dugg mindre än ett Star Wars-fans. Du ser bara filmerna ur ett annat perspektiv, och sätter värde på andra saker. Men åsikten i sig, hur bra eller dåliga filmerna är, är alltid subjektiv och därmed finns det inga ”rätt” eller ”fel”.

Sedan frågar jag mig också varför SVT ens ska ha recensenter? Det är ju inte så att vanligt folk inte kan sprida sina egna åsikter om litterära verk i sociala medier. Och varför ska en enskild journalists tyckande få så stort genomslag som det får på en plattform som svt.se?

Källa: https://www.svt.se/kultur/kritiken-mot-gokvall

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.