Fria Tider gör narr av Erik Fichtelius

Av | september 9, 2019

Erik Fichtelius, som för övrigt sitter som ersättare i Granskningsnämnden, har nyligen jämfört hur guden Zeus välkomnade främlingar, och hur illa det kan gå (i den grekiska mytologin) om man inte tar emot nya ansikten. Detta gör sig Fria Tider lustiga över, och försöker dessutom få det att låta som om Fichtelius menar allvar när han säger att det är krav från Zeus att ta väl hand om främlingar till en början. Sedan berättar han att kontroller sker efter det initiala mottagandet.

Vad Fichtelius gör är en sorts anekdot, där han jämför filosofin i den grekiska mytologin med dagens flyktingmottagande. Det tror jag Fria Tider också förstår.

Sedan använder man tydligt vinklade ordval:

Det är den tidigare SVT-journalisten Erik Fichtelius, numera krönikör i tidningen Fokus, som åberopar grekisk mytologi för att försvara mer invandring. Detta gör han i ett märkligt filmklipp på Twitter.

På vilket sätt är videon märklig? Det är väl upp till var och en att avgöra, så den beskrivningen använder Fria Tider bara för att få läsaren i ”rätt” riktning opinionsmässigt. Hela Fria Tiders artikel är till för att göra narr av Fichtelius, och därmed ta tydlig ställning. Man hade istället kunnat presentera den objektivt, för att sedan låta läsaren själv ta ställning. Som du märker (om du varit inne på Mediegranskaren tidigare) har både traditionell och ”alternativ” media svårt att lämna tyckandet till läsaren. Man vill gärna berätta för läsaren vad han ska tycka och styra opinionen så långt det går.

Källa: https://www.friatider.se/fichtelius-vill-ha-mer-invandring-guden-zeus-kr-ver-det

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.