SVT slänger småsten i glashus när de pratar om SDs propagandakanal Riks

Av | mars 31, 2021

Det här är en liten detalj, men jag kunde inte låta bli att reagera på den med tanke på hur SVT själva ser sig som opartiska. Det handlar om Sverigedemokraternas propagandakanal Riks (en YouTube-kanal).

Vad är problemet?

1:40 in i videon som finns i artikeln säger SVTs Pontus Mattsson att Riks är en SD-kanal, men att den inte är öppen med att det är Sverigedemokraterna som ligger bakom. Och det har han helt rätt i, Riks är en propagandakanal för SD, men man är inte öppen med det. Vad jag vet har man nämnt det i olika videor några gånger, men inte mer än så.

Problemet med Mattssons påpekande är att SVT själva inte är särskilt öppna med var de olika medarbetarna har sina politiska hemvister och ideologier.

Vad skulle gjorts bättre?

Ingen kan vara 100 procent objektiv, och därför borde alla public service-bolag helt öppet publicera var någonstans ideologiskt deras medarbetare står. Men det gör dem inte. Så SVT är inte mycket bättre än SD i det här fallet.

Fundera på följande

Varför vägrar SVT att publicera ideologisk hemvist hos sina medarbetare? Varför är det så få journalister som svarar i undersökningar och studier som har att göra med ideologisk hemvist i svensk media? På vilket sätt tror du medarbetares ideologi påverkar det dagliga arbetet inom public service-bolagen?

Källa: https://www.svt.se/kultur/sd-ska-gora-tv-utomlands

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.