SVT skriver att folk ska bli vegetarianer för att rädda ekonomin efter semestern

Av | augusti 9, 2019

Hur får du din skadeskjutna ekonomi att gå ihop nu när semestern är över? SVT säger att de har svaret då de intervjuar forskaren Elin Helander som arbetar hos Dreams (en ekonomiapp). Helander radar upp tre tips för att du ska få din ekonomi att gå ihop efter semestern, men bara ett av tipsen har med din semester att göra. Dessutom redovisar man inte uträkningen för tips två.

Rensa skafferiet
Det enda relevanta tipset i videon. När du kommer hem från semestern ska du se till att laga mat baserat på de varor du redan har istället för att köpa nytt.

Testa vegetariskt
Jag anar att det här är en del av SVTs klimatpropaganda (de vill att folk ska sluta äta kött och ändra livsstil på flera områden). Anledningarna till att jag tror det är följande: tipset har ingenting med ens avslutade semester att göra, och vi får ingen redovisning till påståendet om att man sparar 13 000 kronor per år genom att bara äta vegetariskt. Jag har kontaktat Dreams och de har heller ingen redovisning för påståendet. Om jag får svar från Helander själv kommer jag uppdatera den här artikeln.

Delningsekonomi
Det här tipset har inte heller något med din semester att göra.

Det andra tipset är det som är anmärkningsvärdast eftersom SVT inte visar hur Dreams har räknat ut att man sparar 13 000 kronor per år. Det blir ju drygt en tusenlapp i månaden, och det finns svenskar vars månatliga matbudget understiger det beloppet utan att de är vegetarianer. Med andra ord spelar det stor roll exakt vilken sorts mat Helander och Dreams har använt i sina uträkningar. Av den anledningen borde det också framgå att summan endast gäller om man räknar på ett visst sätt.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/experten-forklarar-tre-satt-att-radda-ekonomin-efter-semestern

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.